• Početna>
  • Vesti>

Vitošević za TV Most: Veliko interesovanje za upis studenata u Kosovskoj Mitrovici

Prošle godine na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici upisana su 703 studenta u prvom upisnom roku, u ovoj godini upisano je 740 studenata, što je u odnosu na prošlu godinu više za 12 procenata, rekao je za TV Most rektor Zdravko Vitošević.

“Očekivali smo da bar pnovimo prošlogodišnji uspeh, međutim, desilo se suprotno, bilo je mnogo veće interesovanje. Na osnovnim akademskim studijama primljeno je 740. Drugi rok sledi, ako upišemo 1100, 1150, onda upisujemo master studente i doktorstudente. Prošle godine smo imali 1997 studenata. Svake godine oko 2000 mladih ljudi upiše neki od nivoa akademskog studiranja”,rekao je Vitošević.

On ističe da na taj način Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici postaje regionalni centar.

“Postoji veliko interesovanje i zemalja u okruženju kao što je Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska pre svega, za studiranje na nekom od naših studijskih programa”, kaže dr Vitošević.

Najveće interesovanje vlada za Medicinski fakultet i Fakultet tehničkih nauka.

“Ovih dana čekamo i registraciju jednog novog studijskog programa na Medicinskom fakultetu. Program je “Fizikalna medicina-rehabilitacija i zove se Stomatološki tehničar”, rekao je rektor Vitošević.

On je naglasio da su za banju Banjska, koja je u izgradnji, neophodni kadrovi. Vitošević je pohvalio saradnju Medicinskog fakulteta sa KBC Kosovska Mitrovica i direktorom dr Zlatanom Elekom koji je imao razumevanja, jer bez učešća zdravstvenog sistema ne bi mogli realizovati ovaj program.

Razgovor sa rektorom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici možete pogledati večeras od 18:30h na kanalu TV Most.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još