• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Todosijević osuđen zbog istine, brutalno kršenje prava

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a joint media conference with European Union foreign policy chief Josep Borrell at the EEAS building in Brussels, Monday, April 26, 2021. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom pravosnažne presude na dve godine zatvora predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, da je u tom slučaju brutalno prekršeno pravo na slobodno mišljenje i na pravično suđenje i pozvao Evropsku uniju da ukažu Prištini da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili.

“Srbin sa severa Kosova i Metohije, Ivan Todosijević, pravosnažnom presudom osuđen je na dve godine zatvora samo zato što je rekao istinu. Istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu”, istakao je Vučić u video snimku objavljenom na instagram profilu “Budućnostsrbije”.

Vučić je ukazao da su Todosijevića osudile albanske sudije, iako su po Briselskom sporazumu morali da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija.

“Brutalno i grubo je prekršeno pravo, i na slobodno mišljenje i na pravično suđenje, koje smo potpisali sa Albancima i EU u Briselu. Pozivam Evropljane, Evropsku uniju da pozovu Albance u Prištini i da im kažu da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili”, istakao je Vučić.

Predsednik je pozvao Srbe na Kosmetu da budu jedinstveni i uz Todosijevića.

“Kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biti uz njega, njegovu porodicu i ceo srpski narod na KiM. Živeo naš narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija”, poručio je Vučić.

Apelacioni sud u Prištini pravosnažno je osudio na dve godine zatvora predsednika opštine Zvečan i poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića zbog izjava o Račku.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave, osuđen zbog navodnog “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”.

Todosijević je o Račku govorio 2019. godine povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja obraćajući se na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila “takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.

Izvor: TANJUG,RTS

Comments

Pročitaj još