Republički krizni štab: Nastava počinje normalno; u opticaju tri fleksibilna modela

Ministar prosvete Branko Ružić, nakon današnje sednice Kriznog štaba RS za borbu protiv koronavirusa, predstavio je detaljan plan rada škola od 1. septembra.

“Obrazovanje dece je svakako jedan od prioriteta u našem radu i tome pristupamo na jedan odgovoran, promišljen i sinergijski način”, rekao je Ružić i dodao je da su sa svima razgovarali, pre svega sa zdravstvenom strukom jer su borba protiv koronavirusa i očuvanje zdravlja prioritet.

“Intencija nam je da nastava krene redovno, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta”, naveo je Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će škola početi 1. septembra za sve jedinice lokalne samouprave i istakao da će u opticaju biti tri modela koja će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, zaraženih, procentu pozitivnih testova i poštovanju mera.

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija neposredno u školi za sve učenike u odeljenju istovremeno. Deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju ili odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metara, objsnio je ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodišnji model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice lokalne samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do četvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Izvor: RTS

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments