Preminule još 4 osobe, novih 1.837 slučajeva zaraze

Lab technician holding swab collection kit,Coronavirus COVID-19 specimen collecting equipment,DNA nasal and oral swabbing for PCR polymerase chain reaction laboratory testing procedure and shipping

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.837 osoba, od 12.091 testiranog uzorka. Od posledica zaraze preminule su 4 osobe. Na respiratorima 39 pacijent.

Porastu broja novoobolelih doprinose slavlja, neodgovorno ponašanje, i povratak sa godišnjeg odmora.

U Kragujevcu, pitanje je dana kada će Klinički centar otvoriti i četvrtu kliniku sa 40 mesta za kovid pacijente, kaže direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović koji je kao najveće žarište označio Budvu.

Sutra zaseda Krizni štab, očekuje se da da smernice za početak školske godine – da li će se časovi obavljati normalno, trajati 30 ili 45 minuta. U centru pažnje je i pitanje – kako povećati stepen vakcinacije. 

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković rekao je za RTS da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica.

Necivilizacijski je da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje, naveo je Janković. 

Dr Milanko Šekler je primio treću dozu vakcine zbog toga što, kako je objasnio, ona ima funkciju da pojača i produži imunitet koji je stvoren primarnom vakcinacijom. 

Naglasio je da je kombinovao vakcinu i da vrhunska imena imunologije smatraju da je kombinacija vakcina odlična stvar. 

Prema najnovijoj analizi Instituta Batut najviše je vakcinisanih iz između 70 i 79 godina – bar jednom dozom vakcine 78,6 odsto građana. Zabrinjava odziv mladih, samo 15 odsto građana starosti između 18 i 24 godine primilo je vakcinu protiv korone.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još