Treća doza vakcine i za građane KiM

Vakcinacija trećom dozom protiv korona virusa moguća je od danas u domovima zdravlja širom zemlje, a građani će je primiti nakon što dobiju poziv od e-Uprave.

Na Kosovu i Metohiji raste broj obolelih, Iz Doma zdravlja u Zvečanu apeluju na građane koji su vakcinisani da ne dolaze samoinicijativno već da sačekaju poziv iz e-Uprave.

“Samo oni koji budu dobili poziv mogu da se jave u svom domu zdravlja kako bi se organizovala njihova vakcinacija. Pravo imaju svi građani 180 dana nakon primljene druge doze. Prvenstvo imaju oni kojima je narušen imuni sistem, građanima starijim od 70 godina, građanima od 60 godina kooji su u kolektivnim smeštajevima, zdravstvenim radnicia i radnicima u socijalnim ustanovama”, rekla je koordinator za vakcinaciju za Kosovo i Metohiju dr Brankica Parlić.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.

Dr Parlić napominje da za prvu dozu nema ruske vakcine dok za one koji su tu vakcinu primili ona je za njih obezbeđena.

Na Kosovu i Metohiji poslednjih nedelja raste broj obolelih naročito mlađe starosne dobi koji nisu vakcinisani. Iz zdravstvenih ustanova apeluju na građanstvo da se pridržava epidemioloških mera i da se vakcioniše. Do sada je na KiM vakcinisano preko 25 000 osoba u domovimaa zdravla Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još