• Početna>
  • Vesti>

PKC Akvarijus: Promocija monografije Vasilj Adžić (1976-2019)„ Nadžeziraj mi sliku“

Promocija monografije Vasilj Adžić (1976-2019). „ Nadžeziraj mi sliku“, posvećene životu i delu preminulog mitrovačkog umetnika Vasilja Adžića, biće održana u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u subotu 21. avgusta 2021. godine u 19 časova. Istog dana u galeriji PKC-a biće otvorena retrospektivna izložba Adžićevih crteža i slika, a nakon toga je predviđen i muzički program. Ulaz je slobodan.

Ovim programom započinje sedma po redu sezona u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ koja nosi naziv „Vreme.“

Monografija koju su priredili Miljana Dunđerin i Aleksandar Dunđerin, a objavila Unija M, izraz je zahvalnosti PKC „Akvarijus“, Unije M, Narodnog pozorišta Priština, rodbine, prijatelja i kolega za sve što je učinio za kulturu i umetnost Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije; štampana je isključivo zahvaljujući podršci pojedinaca, poštovalaca umetnosti i dela Vasilja Adžića. Knjiga „Vasilj Adžić (1976-2019). Nadžeziraj mi sliku“, pored biografskih podataka, sadrži i stručne tekstove o Adžićevoj muzičkoj, scenskoj i likovnoj umetnosti koje potpisuju reditelj Nenad Todorović, likovni umetnici Goran Stojčetović, Mirsad Đurđević i Miljana Dunđerin, muzičari Nenad Ilić, Miodrag Radović i Ljubiša Baščarević, istoričari umetnosti Dejan Tubić i Aleksandra Dimitrijević, novinarka Ivana Vanovac. Takođe, monografija sadrži i intervjue koje je umetnik davao srpskim i kosovskim medijima, te veliki broj fotografija, ali i crteža i slika Vasilja Adžića.

Deo tih crteža i slika, iz svih faza stvaralaštva, mitrovačka publika biće u prilici da pogleda i na postavci koja će u „Akvarijusu“ biti izložena do 5. septembra 2021. godine.

Mitrovački multimedijalni umetnik Vasilj Adžić iznenada je preminuo 22. avgusta 2019. godine u 44. godini života. Poslednjih godina pred smrt intezivno je bio angažovan na polju likovnih umetnosti i iza sebe ostavio veliki broj crteža i slika. Prisutan je bio i u oblasti muzičke i scenske umetnosti. Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština gde je igrao uloge u predstavama: „Hotel Kosovo“, „Venecijanke“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Slobodan šou“… Jedan je od organizatora mitrovačkog džez i bluz festivala (North City Jazz & Blues Fest), gde je osmislio i organizovao, između ostalog, i likovnu koloniju „Kolektivna slika“.

Bio je član žirija Likovnih okršaja u Galeriji „Akvarijus“. U „Akvarijusu“ mu je organizovana i prva samostalna izložba 2018. godine („Buđenje“), a potom i izložba „Ćirilica“ (2019). Njegov umetnički rad i intelektualni angažman prepoznati su i izvan Kosovske Mitrovice, o čemu svedoči, između ostalog, i učešće na Drugom trijenalu umetnosti samoukih vizionara, reprezentativnoj međunarodnoj manifestaciji u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja okuplja neakademske slikare iz čitavog sveta. To je bila kruna njegovog likovnog stvaralaštva, ali i umetničkog angažmana uopšte. Uspeh je utoliko veći što je međunarodni žiri Adžićeve radove uvrstio u zvaničnu selekciju za izložbu birajući između 660 radova prijavljenih 145 umetnika iz 32 zemlje! Izložba je otvorena 16. oktobra 2019. godine u Beogradu, u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzuroić.

U znak sećanja, na godišnjicu smrti Vasilja Adžića, na zgradi u kojoj je živeo, oslikan je mural sa njegovim likom. Mural su naslikali likovni umetnici, nekadašnji studenti mitrovačkog Fakulteta umetnosti Vuk Đurić i Aleksandar Glibetić, na inicijativu Vasiljevog bratanca Radaka Adžića i dugogodišnjeg Vasiljevog prijatelja Milana Dobrića. Vasiljevi drugovi, nekadašnji učenici mitrovačke Gimnazije, generacija 1995/96, obezbedili su stipendiju koja nosi njegovo ime, koju je juna ove godine dobilo dvoje najboljih učenika ove škole.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još