• Početna>
  • Vesti>

Istekao rok za prijavu kandidata na lokalnim izborima na KiM

Na Kosovu i Metohiji istekao je rok za prijavu na lokalnim izborima 17. oktobra. Biraju se predsednici 38 opština i odbornici lokalnih skupština. Među njima je 10 opština sa srpskom većinom.

Prema prvim informacijama, kandidature je predalo preko 50 političkih subjekata.

Među Albancima očekivanja su da pokret Samoopredeljenje osvoji vlast u najviše opština i time potvrdi političku dominaciju, nakon pobede na parlamentarnim izborima ranije ove godine.

Među Srbima listu sa kandidatima za predsednike 11 opština predala je Srpska lista. Ta organizacija imaće i kandidate za odbornike u 22 opštine, dakle, i u opštinama u kojima Srbi nisu većina.

Iz Centralne izborne komisije nisu saopštili detalje prijava, a mediji na albanskom su izvestili da će u najvećoj srpskoj sredini južno od Ibra, u Gračanici, zajednički nastupiti tri albanske stranke – Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savet.

Zbog odeluke o zajedničkom nastupu Albanaca, u Srpskoj listi pozivaju na jedinstvo.

“Nasuprot nama će se ujediniti svi oni koji su protiv interesa Srba na ovim prostorima, i tu ne mislim samo na Albance, već i na one Srbe koji će se kandidovati protiv Srpske liste. Ta koalicija će biti jasna i nedvosmislena, između tih takozvanih predstavnika Srba i onih Albanaca koji bez obzirana na sve političke razlike nastupiti jedinstveno sa ciljem, da umanje rezultat Srpske liste i time umanje život i položaj Srba na ovim prostorima”, poručuje Dalibor Jevtić, kandidat za predsednika Opštine Štrpce.

Pre isteka roka za prijavu, Centralnoj izbornoj komisiji je kandidaturu za predsednika opštine Gračanica predao i Branimir Stojanović. On je 2013 godine već obavljao tu dužnost, a sada se ponovo samostalno kandiduje, zato što je, kako kaže, veliki broj ljudi u Gračanici nezadovoljan kandidatom Srpske liste Ljiljanom Šubarić, a još više načinom kojim se do tog predloga došlo i načinom kojim je nametnuto da ona bude kandidat.

“Politika države Srbije nije ovde ugrožena nijednog trenutka, niti će biti ugrožena ovom kandidaturom. Ja želim da skrenem pažnju da jedan proces koji se dešava, koji je štetan i koji će ugroziti interese srpskog naroda i srpske države”, navodi Branimir Stojanović, samostalni kandidat za predsednika opštine Gračanice.

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je Stojanovića nazvao političkim oportunistom, i njegovu kandidaturu nazvao direktnom podrškom neprijateljima Srbije, onima koji rade protiv Srba i srpskog jedinstva.

Petković dodaje da isključivo kandidati Srpske liste imaju podršku zvaničnog Beograda.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još