• Početna>
  • Vesti>

Priština prihvatila zahtev SAD za prihvat izbeglica iz Avganistana

epaselect epa09409502 People stranded at the Pakistani-Afghan border wait for its reopening after it was closed by the Talibans, who have taken over the control of the Afghan side of the border at Chaman, Pakistan, 11 August 2021. Taliban's shadow governor for Kandahar province on 05 August issued a statement that announced the closing down of the border with Pakistan at Chaman, and said Islamabad should relax rules for crossing the frontier. EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je danas da je dala saglasnost za privremen prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD.

Osmanijeva je na Fejsbuku, povodom američkog zahteva da se odobri privremeno utočište Avganistancima, istakla da ju je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i prosledio joj zahtev predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Istakla je da je bez oklevanja i uslovljavanja, dala saglasnost za, tu, kako je navela, humanitarnu operaciju.

Vjosa Osmani je kao razloge za davanje saglasnosti navela princip ljudskosti, zatim da Priština poštuje međunarodno pravo i ne zatvara vrata izbeglicama, kao i da Priština mora stajati, kako je navela, “uz svoje prijatelje, posebno SAD, kao što su oni stajali uz nas u dobru i u zlu”.

Ona je dodala da su SAD tražile da to ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i zbog procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana.

Navela je da je vlada privremenih prištinskih institucija odmah nakon prijema zahteva formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima.

Izvor: RTV, Tanjug

Comments

Pročitaj još