• Početna>
  • Vesti>

Bahtiri se kandiduje za gradonačelnika J.Mitrovice ispred LVV, a ministar zdravlja za gradonačelnika Prištine

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar, i što smo bliži ovom datumu, sve više stranaka prezentuje svoje kandidate za gradonačelnike. Među njima je i Pokret Samoopredeljenje koji je najavio da će kandidat ove stranke u Južnoj Mitrovici biti trenutni gradonačelnik, Agim Bahtiri, ali i da će se za istu funkciju u Prištini kandidovati trenutni kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia. Srpska lista je ujedno juče potvrdila da će na predstojećim izborima imati 11 kandidata za gradonačelnike.

Pokret Samoopredeljenje, ogranak u Južnoj Mitrovici, saopštio je juče da će se ispred ove stranke, za poziciju gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima kandidovati Agim Bahtiri.

Poručili su da će nastaviti da rade kako bi se ovaj grad ekonomski razvijao, a uz pomoć aktuelne vlade.

Samouvereno su najavili pobedu u prvom krugu, tj. da neće biti potrebe za održavanje drugog kruga izbora.

Nakon više najava, Samoopredeljenje je ove nedelje ujedno potvrdilo da će njihov kandidat za gradonačelnika Prištine biti trenutni kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia.

I dok kandidaturu Vitije pozdravljaju članovi vladajuće stranke, opozicija ga, sa druge strane, podsećajući na pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu, optužuje za „napuštanje bojište usred bitke“ i „izbegavanje odgovornosti“, a Kurtija – da razmišlja samo o „glasovima i moći“.

Prema navodima portparola Centralne izborne komisije, Valjmira Eljezija, do juče je ovoj komisiji dostavljeno 27 prijava političkih subjekata za verifikaciju kandidata.

Od ukupnog broja, pet su dostavile političke partije, devet građanske inicijative i 13 nezavisni kandidati, saopštio je Eljezi.

Krajnji rok za prijavu političkih subjekata je ponedeljak, 16. avgust, do 16:00.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počelo je 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još