• Početna>
  • Vesti>

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević u poseti „Politici“

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i v.d. glavnog i odgovornog urednika lista „Politika“ Marko Albunović razgovarali su danas u redakciji najstarijeg dnevnog lista na Balkanu o uređivanju medija i radu novinara u vreme koronavirusa, borbi za očuvanje tiraža, problemu preuzimanja tekstova sa sajta bez navođenja autora i „Politike“ kao izvora, opterećenosti tužbama zbog objavljenih fotografija koje su, između ostalog, medijima dostavile organizacije i državne institucije, predstojećoj privatizaciji „Politike“ i mogućoj saradnji UNS-a i ovog medija.

Rad od kuće zbog pandemije koronavirusa je nova realnost i „Politika“ se tome prilagodila sa svim izazovima koje takvo funkcionisanje medija sa sobom nosi rekao je Albunović.

Albunović i Rakočević su saglasni da treba voditi računa o modelu izlaska države iz vlasništva u kući „Politika“ kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje bi uvažavalo integritet redakcije i značaj koji „Politika“ ima.

Na konstataciju da postaje praksa da lokalni mediji bivaju tuženi zbog vernog prenošenja saopštenja političkih partija i organizacija i da te tužbe ugrožavaju opstanak malih medija, Albunović je ukazao da se i nacionalni mediji suočavaju sa odlukama sudova koji dosuđuju iznose takve da mogu ugroziti funkcionisanje medija.

Dogovoreno je da „Politika“ omogući polaznicima Novinarske škole koju organizuje UNS redovnu praksu u redakciji štampanog i onlajn izdanja.

Predstavnicima UNS-a Živojinu Rakočeviću i generalnom sekretaru Ninu Brajoviću domaćini su bili i urednik onlajn izdanja Politike Marko Lakić i novinarka Mina Ćurčić.

Izvor:Radio Kosovska Mitrovica, UNSinfo

Comments

Pročitaj još