• Početna>
  • Vesti>

Zaev: Naši narodi imaju isti put, “Otvoreni Balkan” je demonstracija progresa

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da svi narodi koji žive na Balkanu imaju isti put, istu viziju i vrednosti koje su evropske, a ne politike zidova i podela, prenosi Tanjug.

Zaev je u autorskom tekstu za list “Politika” rekao da je “Otvoreni Balkan” izraz jake političke volje Srbije, Severne Makedonije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa.

Prema njegovim rečima, cilj je da narodi osete što pre direktne ekonomske prednosti olakšanja, kao i da očekuje da se benefiti vrlo brzo osete u kućnom budžetu milioni porodica, a u kvalitetu života milioni građana.

“Tri naroda mogu mnogo više nego jedan narod. Pogledajte te perspektive – zajedno možemo mnogo više, a naši narodi i umeju i žele i traže da se udružimo za bolje danas i bolje sutra. E to je moja poruka liderima Kosova, BiH i Crne Gore, što bolje vidimo ove zajedničke perspektive, to bolje za naše narode”, rekao je Zaev.

Naglasio je da sve što se gradi je evropsko i nikako drugačije, jer u svojim temeljima sadrži četiri slobode EU – slobodu kretanja, ljudi, dobara i kapitala i usluga.

“Otvoreni Balkan je demonstracija progresa, naš korak napred kojim smo upućeni sledeći većinsku volju naših naroda. Nema više čekanja i odbacivanja. Svačija podrška je dobrodošla u ovom našem zajedničkom evropskom putu, a najviše je dobrodošla podrška EU, kao našeg prirodnog, očekivanog i dugo pozivanog partnera”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Albanija, Srbija i Severna Makedonija neće zaustaviti svoju integraciju zbog nejasnih signala koje šalje Brisel, a koji se odnose na proširenje za koje su do juče, kako kaže, uveravli da je strateško za Uniju.

“I dok se Unija ujutru proširuje, a uveče zatvara, naš put je i danju i noću otvoren, evropski, bez dilema posvećen saradnji, prijateljstvu, solidarnosti, većoj slobodi i boljem životu za svakog građanina našeg regiona”, zaključio je Zaev.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još