• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nova kuća za braću Radosavljević uz podršku Kancelarije za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju napraviće novu kuću Lazaru i Božidaru Radosavljeviću, iz sela Ulije, nadomak Leposavića, a do kraja godine trebalo bi da se usele u novi dom, prenosi “Politika”. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da će, dok bude trajala gradnja kuće, dvojici braće biti obezbeđen adekvatan smeštaj, a ako građevisnka sezona bude pogodna, oni bi već do kraja godine mogli da se usele u novu kuću. 

“Teška sudbina braće Radosavljević motivisala je nas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju da im, zajedno sa opštinom Leposavić, pomognemo i da im svi zajedno budemo podrška. Kad sam pre mesec dana detaljno upoznat s njihovim životom i nedaćama i činjenicom da im stan koji im je dodelila opština nije odgovarao, dao sam nalog saradnicima i krenuli smo u procedure da im se sredstvima kancelarije izgradi nova kuća. Važno je da hrabri Božidar i Lazar imaju svoj krov nad glavom i miran san na svojoj očevini, a naša je obaveza i želja da im to omogućimo. U najkraćem mogućem roku Boža i Lazar imaće novi dom”, rekao je Petković.    

Petković ističe da će već danas staratelj braće Časlav Radosavljević podneti zahtev opštini Leposavić u ime dece koja su maloletna, a žive u veoma teškim uslovima. 

“Oni su izrazili želju da im se na temeljima stare kuće , na očevini, izgradi novi dom i mi ćemo im tu želju uslišiti”, kaže Petković. 

“Politika” navodi da je tekst koji je taj list objavio u subotu pod naslovom “Dva brata – jedna duša” izazvao buru emocija kod ljudi dobre volje, koji reportažu dele na društvenim mrežama i koje je jako pogodila teška sudbina dvojice braće, koji žive u dotrajaloj kući, a  jedini prihod im je socijalna pomoć.

Posebno ih je pogodila Božidarova nesreća, koji je od rođenja u invalidskim kolicima, a pre dve i po godine ostao je slep.  

Veruju rečima lekara da bi se operacijom mlađem bratu mogao vratiti vid, a operacijom kolena Božidar bi i pored teške dijagnoze moga da stane na noge.

O Božidaru se donedavno brinuo otac Rodoljub, koji je u maju preminuo, a majka Zorica je tragično stradala u požaru pre četiri godine. Lazar u septembru treba da pođe u završni razred Elektrotehničke škole u Leposaviću, ali će najverovatnije vanredno polagati razred, jer nije spreman da ostavi brata. Kad zatreba, pomažu rodbina i najbliže komšije. 

Izvor: Kosovo online / Politika

Comments

Pročitaj još