• Početna>
  • Vesti>

Bećaj: Ključno će biti šta SAD kažu po pitanju “Otvorenog Balkana”

Politički analitičar Beljulj Bećaj smatra da je glavni nedostatak “mini Šengena” odnosno novoimenovanog “Otvorenog Balkana” neravnopravna statusna zastupljenost zemalja učesnica, čime je izgubljen smisao i cilj te inicijative.

Bećaj za Kosovo onlajn ukazuje da je sasvim izvesno da će se nova američka administracija jasnije odrediti po ovom pitanju, jer će morati da očuvaju zalaganje da se uspostavi svojevrsna regionalna ekonomska zona na Zapadnom Balkanu, što se manifestovalo američkom podrškom “mini Šengenu”.   

“Ključan moment predstavljaju odnosi i zahtevi Sjedinjenih Američkih Država. Ukoliko dinamički jasnije podrže ovaj proces, mislim da ćemo se svi pomiriti da je regionalna saradnja jedan od oblika kako ćemo doći do ravnopravnih zastupanja naših interesa u ovom procesu. To ne mora da znači da će biti lako, jer sve značajne, teške i sadržajne odluke se ne mogu ostvariti u jednom pokušaju, ali ne treba da budemo skeptici za pokušaje koje čine drugi, a da istovremeno od tih pokušaja mi kao Kosovo ne naučimo gde treba da preusmerimo pravac, preispitamo sebe i gde da tražimo da se drugi preispitaju u odnosu na nas”, kaže Bećaj.

On ističe da ukoliko ne dođe do izvesnih izmena koje će Kosovo privoleti da se priključi ovoj regionalnoj inicijativi, ne treba ometati druge u međusobnoj saradnji, i dodaje da je saradnja jedini način kojim bi se zemlje Zapadnog Balkana približile i ujedinile. Bećaj izražava očekivanje da će se ozbiljno shvatiti značaj regionalne saradnje, kojom će najpre biti olakšana budućnost građana.

“Ne treba da budemo zatočenici formalnih promena, po meni je bitno kakav je sadržaj i mislim da bi ova regionalna saradnja bila uspešna kada bi svi partneri bili ravnopravno i suvereno zastupljeni. Kada bi Kosovo bilo pokretač ove saradnje, kao motiv koji bi pokazao spremnost da sarađujemo sa drugima, mislim da bismo imali drugačiju priču o tome kakvi su efekti regionalne saradnje. S obzirom da je Srbija zajedno sa Albanijom pokretač ove saradnje ostaje sumnja i skeptici ne žele da se Berlinski proces zameni “mini Šengenom”, odnosno “Otvorenim Balkanom” kako je sada preformulisan”, zaključuje Bećaj.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još