• Početna>
  • Vesti>

Petković: Narednih dana stižu blindirana vrata, rešetke i video nadzor za Dragicu Gašić iz Đakovice

Direktor Kancelarije za Kosovoi Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Gračanici u eparhijskom domu sa Dragicom Gašić, jedinom Srpkinjom, koja se vratila u svoj rodni grad Đakovicu u kome više nema Srba.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da će Dragici u narednim danima obezbediti blindirana vrata, rešetke i video nadzor i apelovao je da je niko ne dira, jer je ona samo svoj na svome.

„Dragica se, od kako se vratila, suočava sa mnogo problema, pre svega u bezbednosnom smislu. Suočava se sa različitim pretnjama, kamenovanjem stana, lepljenjem najrazličitijih slika ubijenih ljudi, valjda sa porukom da će tako i ona da završi. Postavlja se pitanje šta jedna žena Srpkinja smeta bilo kome, ona je povratnik koja se vratila u svoj stan u svoj rodni grad. Ona nikome ne smeta i nikome nije pretnja“, istakao je Petković i dodao da se danas na Vidovdan organizuje 11 različitih organizacija koje potpisuju peticiju da proteraju Dragicu iz njene rodne Đakovice.

Petković je istakao da je za danas najavljen i protest tih organizacija ispred ulaza gde Dragica živi.

„Dragica je i heroj i mučenica na današnji veliki dan Vidovdan jer je ona primer i simbol svog stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Mi kao država Srbija i Kancelarija za KiM učinićemo sve da omogućimo život dostojan čoveka našoj Dragici. Potrudićemo se da obezbedimo i to već stiže za koji dan blindirana metalna vrata, video nadzor, rešetke na stanu i dostavljanje hrane Dragici Gašić“, istakao je Petković i dodao da se ona vraća u svoj stan da živi pod rešetkama, ali je svoj na svome i ima svoju slobodu iako je ograničena i pod pretnjom njenih komšija.

„Apelujemo na sve da se dozovu pameti i da niko ne dira Dragicu jer je ona povratnik i vraća se na svoje“, naglasio je Petković.

On je istakao da je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji od 1999.godine manja od 2 odsto, i pri tom, reč je o najnižoj stopi u bilo kom postkonfliktnom području na svetu, a ovaj primer pokazuje zašto se naši ljudi ne vraćaju.

Dragica ohrabrena time što se nikad nikome nije zamerila odlučila je da se posle toliko godina vrati u svoju rodnu Đakovicu.

„Za 20 godina koliko sam živela u Đakovici, kao i sve ove godine koje nisam provela u njoj, nisam se nikom zamerila niti sam nekog uvredila i zato sam odlučila da se vratim. To me je ohrabrilo i dalo snage jer nikom ništa nažao nisam učinila do sada“, kazala je Dragica.

Ona je istakla da je policija obezbeđuje, a da čim oni odu komšije Albanci joj lupaju na vrata, zbog čega ne može ni da spava. Jedina šetnja joj je odlazak do marketa u pratei policije, gde kupi neophodne namirnice.

Izvor i foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još