• Početna>
  • Vesti>

Jovana Anđelković iz Dobrotina izabrana za “Najlepšu Kosovku devojku”

U prisustvu vladike Teodosija, lokalnih zvaničnika, gostiju iz regiona i drugih gradova naše zemlje, kao i nekoliko stotina građana sa Kosova i Metohije sinoć je u porti manastira Gračanica izabrana najlepša Kosovka devojka za 2021. godinu.

Počasnu titulu ove godine ponela je Jovana Anđelković iz sela Dobrotin  u opštini Lipljan. Za prvu pratilju izabrana je Miljana Milenković iz Preoca, a mesto druge pratilje žiri je dodelio Mioni Radulović iz Leška.

“Nisam očekivala pobedu i vrlo sam uzbuđena. Konkurencija je bila jaka, sve devojke su bile prelepe”, istakla je ovogodišnja pobednica i dodala da je ova pobeda učilina presrećnom.

Za titulu “Najlepša Kosovka devojka” ove godine takmičilo se 12 devojaka, a odluku  o tome koja je najlepša doneo je petočlani žiri u sastavu Jasmina Stevanović, sekretarica Sekretarijata za društvene deletnosti  gradske uprave Subotica, Nataša Minaković, direktorica za finansije Javnog preduzeća Termoelektrane Kosovo – Obilić, Brankica Nićić, direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu opštine Gračanica, Nebojša Marković, član gradskog veća Skupštine Grada Prištine i Cile Mitić, šef umetničkog sektora Ansambla „Venac“, istoričar i reditelj.

“Žiri je zaista imao težak zadatak, jer su sve devojke bile prelepe. To je prirodna lepota koja izvire iz njih i bilo je vrlo teško odlučiti se. Moram da kažem da nismo pogrešili i da smo izabrali najlepšu, ali su sve devojke pobednice jer imaju posebnu lepotu i u sebi nose nešto iznutra što je svima nama vidljivo, kao i njihova odlučnost i želja da pobede, a i tradicija koju neguju noseći nošnje”, istakla je predsednica žirija Jasmina Stevanović iskazujući zadovoljstvo što je u Gračanici deo jedne velike manifestacije.

Ovu manifestaciju uveličali su  brojni vokalni solisti, učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ , KUD „Kopaonik“ iz Leposavića i nacionalni ansaml „Venac“ koji je čuvar kosovske tradicije.

Izbor Kosovke devojke je kulturna manifestacija od izuzetnog i nacionalnog značaja za očuvanje tradicionalnih vrednosti na prostoru Kosova i Metohije.

Organizator manifestacije je Dom kulture „Gračanica“, a pokrovitelj Kancelerija za KiM Vlade RS. Manifestaciju su pomogli Skupština Grada Prištine, Opština Gračanica, Javno preduzeće i Sindikat Površinski kopovi i JP  i Sindikat Termoelektrane Kosovo – Obilić.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još