• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Zapad da utiče da Priština promeni stav o pregovorima

Foto: Tanjug

Pojedini zapadni centri moći imaju uticaj na Prištinu i moraju da utiču da kosovski premijer Aljbin Kurti promeni stav o pregovorima s Beogradom, izjavio je danas predsednik Komisija za nestala lica Srbije Veljko Odalović.

Komentarišući izveštaj koji je predsednik Aleksandar Vučić juče u Skupštini Srbije podneo o dijalogu, on je na TV Pink istakao da je Priština htela da Srbiju otera od pregovaračkog stola, ali da u tome nije uspela.

Odalović je istakao da je važno da se nastavi dijalog o životnim pitanjima.

Naglasio je ponovo da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom po dogovorenim temama, među kojima je i realizacija dogovora o Zajednici srpskih opština.

Prema njegovim rečima, Priština ne shvata koliko koristi od rešavanja svih nerešenih pitanja i problema imaju prvenstveno Albanci.

Odalović je ocenio da je stav onih koje ne interesuje ništa drugo osim priznanja problematičan prvenstveno sa aspekta kakav život donose Albancima.

On je objasnio da je Srbija ispunila obaveze po pitanju nestalih koje je preuzela, što su potvrdili i strani akteri, ali što nije šlučaj s Prištinom, i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti trebalo da kaže samo dve rečenice da bi se konstatovalo da ima pomaka u toj oblasti.

Odalović je istakao da je nedopustivo da se niko sa prištinske strane ne bavi zločinima nad Srbima.

“Niko u Srbiji ne beži od odgovornosti da su zločini činjeni niti negira zločine. Tražimo da se istraže i zločinci osude, a uslov je da i Priština uradi isto”, rekao je Odalović i dodao da je prikupljeno preko 300 izjava u kojima porodice tačno navode koje je odveo njihove najmilije.

“Priština nije spremna u ovom trenutku da prihvati da su zločini činjeni i nad Srbima”, konstatovao je Odalović.

Za traženje nestalih rekao je da se radi bez različitosti, da su pitanju NN lica sve dok ne budu identifikovana, i ocenio da Kurti ne podržava takav pristup.

“Mi smo jedini mehanizam koji relaksirano može da primi informaciju, čak i anonimnu prijavu lokacije, iz bilo kog izvora. Sve informacije delimo sa Prištinom, da bi povratili poverenje”, rekao je Odalović.

Zapitao se i kako dalje kada Priština neće da otvori lokacije potencijalnih grobnica koje im se dostave.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još