Otvorena izložba slika Tomislava Trifića

U okviru 27. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije danas je u prostorijama OŠ „Sveti Sava“ otvorena izložba slika Tomislava Trifića.

Radi se o kompletnom opusu njegovog sveukupnog stvaralaštva i meni je iskreno drago što je profesor Trifić sa nama od početka, od posleratnih godina, kada smo ponovo pokrenuli Sabor nakon 16 godina pauze, kazao je direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović.

Slikar Branislav Ilić kaže da je o umetniku dovoljno reći da je on „pećka škola“ koja je bila priznata i u staroj Jugoslaviji.

„Dovoljno je reći da je Trifić „pećka škola“ koja je priznata u ondašnjoj Jugoslaviji i predstavlja jednu od najjačih škola o umetnosti. Trifića kao kolegu poštujem i volim i on je zaista ostavio trag i u Prištini i naravno ovde u Kosovskoj Mitrovici, za ovih 15 godina, koliko je on prisutan“ rekao je Ilić.

Sam autor slika kaže za je ove godine po prvi put izloženo 12 njegovih slika.

„Na ovogodišnjem Saboru sam izložio 12 slika, u digitalnom formatu, koji su ovde po prvi put izloženi. Od 2000. godine radim tu kompjutersku ili digitalnu grafiku a ovaj Sabor pratim dugi niz godina, bukvalno od 2001. godine. Smisao kolonije je da nam dođu i drugi umetnici kako bi se upoznali i videli šta radimo, da se mlađi umetnici upoznaju, znate da ovde postoji Akademija umetnosti sa puno potencijala“ naveo je Trifić.

Večeras će u 19h, u Galeriji Fakulteta umetnosti biti otvorena izložba umetničkih fotografija, uz proglašenje pobednika i dodelu nagrada.

Programom za naredne dane predviđeno je 16. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba slika Branislava Ilića, 17. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba vajarskih radova Vladimira Antića, zatim 18. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba radova učesnika ovogodišnje likovne kolonije “Mladen Popović”.

Istog dana u 19h, biće održano Pesničko veče i promocija zbornika Pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović”.

Organizator događaja je Kulturni centar “Dragica Žarković“ a pokrovitelj manifestacije Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još