• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon povodom protesta zbog liturgije u Prištini: Kosovo da se usresredi na evropsku agendu

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je izjavila povodom uzbune koju je na Kosovu izazvala jučerašnja liturgija u crkvi Hrista Spasa u Prištini da bi Kosovo trebalo da se usredsredi na evropsku agendu.

Po njenoj oceni liturgija u pravoslavnom hramu u dvorištu kampusa Univerziteta u Prištini “može, ali ne mora biti protumačena kao provokacija srpske zajednice” i dodala da “nije neophodno da se smatra provokacijom”.

“Moramo da nastavimo sa pozitivnom agendom u vezi sa onim oko čega moramo da se dogovorimo, šta je na dnevnom redu i šta Kosovo treba da se postigne. Mislim da je za mene, a i za nas u Briselu, važnije da se usredsredimo na zajedničke stvari na kojima treba da radimo, a ne da ih ometamo, neprijatnim reakcijama ili provokacijama iz Srbije. Prema tome, da li je tako nešto bilo namerno, slučajno ili se dogodilo, ne znam. Ne želim da nagađam”, rekla je Fon Kramon za Kosovo pres.

Govoreći o “non pejperima” Fon Kramon je rekla da su napisani u Moskvi i Beogradu i da imaju nameru da destabilizuju Balkan.

“Jednostavno ću to zanemariti, jer većina ’non pejpera’ koji nisu napisani u Briselu, već u Moskvi i Beogradu, u Mađarskoj i Budimpešti, stvaraju bojazan, paniku, traume i još mnogo toga treba da uznemiri, umesto da doprinose procesima usaglašavanja i to žalosno, moramo razgovarati o posledicama koje će imati na ljude u regionu, tako da ih ne moramo uzimati u obzir. Volela bih da ih ignorišem. To je vrlo toksična tema koja sigurno nije napisana u Briselu”, kazala je Fon Kramon.

Kratko je prokomentarisala i jučerašnji sukob na samitu u Tirani između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i premijerke Srbije Ane Bernabić, koji se kako je naveo Kurti dogodio nakon što je Brnabić odbila da tretira Kosovo kao nezavisno, rekavši da Srbija mora sada da prihvati stvarnost.

“Nisam bila prisutna za stolom. Teško je to komentarisati. Šta mogu da kažem. Nemam svedoke u ovoj situaciji. Teško je reći bilo šta spolja. Volela bih da budem što konstruktivnija. Pokušaću da izvršim pritisak na Srbiju sa strane Komisije da treba da budu spremni da prihvate stvarnost i činjenicu da je Kosovo na dobrom putu i ​​da će nam tako nešto trebati i iz Srbije na putu ka evropskim integracijama, što uključuje priznanje Kosova ili sporazum u kojem Kosovo razgovara na istom nivou. Ne želim da komentarišem taj konkretan slučaj”, poručila je Fon Kramon.

Izvor Reporteri/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još