• Početna>
  • Vesti>

Radionicom “Zasadi drvo” počeo 3. Eko Art Festival u Kosovskoj Mitrovici

Radionicom za decu „Zasadi drvo“, danas je u Kosovskoj Mitrovici počeo treći Eko Art festival. U narednih sedam dana, deca ali i odrasli će imati priliku da se kroz razne vidove umetničkog izražavanja, podsete na osnovne ekološke premise i važnost očuvanja prirodne sredine.

Sav program biće održan u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ i u nedavno otvorenom Dečjem kulturnom centru „Kaktus“ koji su i organizatori festivala.

U okviru današnje radionice „Zasadi drvo“ sa najmlađima se družio Slobodan Miljković rukovodilac Kulturnog skloništa „Krik“ iz Kosovske Kamenice.

„Sam cilj ove radionice jeste vraćanje dece prirodi, ili suštinski, zadržavanje dece u prirodi. Deca najviše vole da provode vreme u prirodi, ali samo odrastanje i određeni formalni vidovi obrazovanja, nekada znaju dete da odvuku u učionice, institucije… Tako da je naš cilj ukazivanje na to šta mi radimo sa prirodom i kako da zadržimo nas u nekoj neraskidivoj vezi sa okolinom, rekama, šumama, vazduhom, zemljom…“ kaže Slobodan i smatra da su u tom smislu, mesta poput DKC „Kaktus“ od neprocenjivog značaja jer usmeravaju ali daju preko potrebnu slobodu u izražavanju.

EkoArt fest ove godine traje čak sedam dana, što je najduže od njegovog pokretanja. Urednik kulturno-umetničkog programa PKC „Akvarijus“ Aleksandar Dunđerin  kaže da je program bogat a da će neka dešavanja svojom ekskluzivnošću posebno privući pažnju ljubitelja umetnosti.

„U ovih sedam dana, akcenat je na dečjem programu, a po prvi put se održava na dve lokacije u „Akvarijusu“ i „Kaktusu“ koji je formiran ove godine. To je i logično, na najmlađe generacije treba najviše uticati po pitanju ekološke svesti  i zaštite životne sredine jer će oni postati ljudi koji će sutra donositi odluke o tome na kakvoj ćemo planeti živeti“ ističe Dunđerin.

Nakon ove radionice, polaznici Malog ateljea i Malog teatra koji funkcionišu pri DKC „Kaktus“ će sutra posetiti Gračanicu gde će u tamošnjem Domu kulture odgledati dečju operu . Prva tri dana festivala su rezervisana za umetničko-ekološke radionice. U utorak biće organizovane projekcije tri dokumentarna filma u „Akvarijusu“, u sredu gosti će biti višestruko nagrađivane balerine Baletske škole Gračanica. U petak, publika će imati priliku da vidi izložbu „Presanci“ našeg istaknutog likovnog stavaraoca  Milana Simića, koju organizatori najavljuju kao najznačijnije dešavanje.

„Njegova višegodišnja želja je da izradi Večiti herbarijum. Posebnom tehnikom, Simić  biljke sa našeg podneblja utiskuje na grafički papir  i ovo je prvi put da jedna takva izložba bude postavljena u Kosovskoj Mitrovici, odakle će se preseliti u Japan“ dodaje Aleksandar.

Ovih dana biće organizovan i ekološki kviz, predstavljanje dve publikacije, specijalno urađene za festival – „Drvić Šumarko“ i „Utine i Miljane boje prirode“, a za ljubitelje muzike, predviđen je koncert benda „Južni voz“.

Prijatelj festivala kao mnogih dosad organizovanih dečjih programa, je NVO Domovik.

„Danas, simbolično, na Međunarodni dan zaštite životne sredine, odlučili smo da sa najmlađima u okviru edukativne radionice razgovaramo o očuvanju planete Zemlje. Ova radionica je deo kampanje Eko – pokreni se koju realizuje organizacija Domovik  uz podršku organizacije Save The Children. Cilj cele te kampanje jeste podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine“ kaže Svetlana Jevtić ispred NVO Domovik.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još