• Početna>
  • Vesti>

U Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” obeležen Međunarodni dan dece i dečijih prava

“Deca iz gradova deca iz sela, crvena, žuta, crna i bela, sve devojčice i momci garavi, raznih jezika i raznih naravi, imaju pravo na život i nadu da rastu u miru, sreći i radu”……..

Ovim čuvenim stihovima iz “Bukvara dečijih prava” Ljubivoja Ršumovića na Međunarodni dan deteta i njihovih prava, širom je vrata Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” danas otvorio i poželeo im dobrodošlicu, direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Milan Mihajlović sa svojim kolektivom.

Gradsku biblioteku su posetila deca osnovnih škola sa područja grada kao i mališani iz Predškolske ustanove “Danica Jaramaz” koji su kazivali stihove na temu prava dece i obogatili prigodan program koji je upriličen u njihovu čast i povodom njihovog dana.

Deca su danas dobila članske karte , kao dar Gradske biblioteke i na dar po jednu knjigu iz bogatog bibliotečkog fonda, prilagođenu njihovom uzrastu. Ovim je na prigodan način i uz recitovanje stihova o pravima dece obeležen 1. jun Međunarodni dan deteta i dečijih prava.

“Nije samo danas, 1. juna, dan kada mi treba da pričamo o dečijim pravima, to treba da nas prati stalno, čitave godine pogotovo se to očekuje od nas koji se bavimo decom, radimo sa njima i trudimo se da ulepšamo njihovo detinjstvo. Ja i moje kolege u PU “Danica Jaramaz” se trudimo da deca budu bezbedna, zdrava i srećna i da sa ljubavlju rastu, poštujući njihova prava i interese, trudeći se da im predstavimo na pravi način šta su i njihove obaveze koje treba da obavljaju u vrtiću a kasnije u školi pa i kod kuće.

Naročito je to važno za decu koja žive ovde na Kosovu i Metohiji, gde nemaju mnogo izbora za kreativno druženje niti imaju vanastavne aktivnosti, mi se trudimo da im svaki dan u vrtiću ulepšamo i obogatimo nastavni program i kroz igru i kroz učenje”, rekla je Ivana Todorović pedagog u PU “Danica Jaramaz” koja je danas boravila sa decom u Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” povodom Međunarodnog dana dece i dečijih prava.

Luka Putnik koji je inače do sada bio član školske biblioteke pridružio se zajedno sa svjim drugovima danas porodici članova Gradske biblioteke koja u svom knjižnom fondu ima šta da ponudi kada je dečija literatura u pitanju a posebno za decu školskog uzrasta.

“Volim knjige, oduvek sam voleo književnost još kao mali”, rekao nam je Luka a povodom Dana dece i njihovih prava kaže da je najvažnije da deca vode bezbrižan život, da budu vredna, da se školuju i da se leče.

Tarija Hodža učenica šestog razreda osnovne škole, inače obdarena mlada pesnikinja, za koju kažu da je talenat u pisanju stihova, recitovala je svoje pesme na temu dečijih prava i dala svoj sud o tome: “Mislim da deci treba omogućiti da žive u zdravom okruženju bez nasilja, jer svako dete zaslužuje roditelja ali ne zaslužuje svaki roditelj dete ukoliko se ne ophodi prema njemu kako treba. Često je i vršnjačko nasilje, ali sam iskreno zadovoljna jer ga u mom okruženju nema zahvaljujući pedagozima i psiholozima u školama koji rade na tome da do toga ne dođe”, rekla je Tarija

Inače danas je i u Predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” obeležen ovaj dan. Direktorica Gorica Marinković je za Jutarnji program Radija Kosovska Mitrovica rekla da je sa vaspitačima svih vaspitnih grupa organizovan prigodan nastavni program u kome su učestvovala deca , a njihovi radovi su objavljeni na web stranici predškolske ustanove. Još jednom je ukazala na zalaganje svih zaposlenih u PU”Danica Jaramaz” da deci obezbede sva njihova prava ustanovljena međunarodnom konvencijom, ali ih istovremeno uče i koje su njihove obaveze.

Izvor:Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još