• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Kurtijevo ponašanje gluma, nećemo odustati od ZSO

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će pregovori sa Srbijom biti principijelni i pošteni, da će Kosovo biti tretirano kao ravnopravna strana i da neće biti formirana Zajednica srpskih opština koju je Kurti nazvao monoetničko udruženje, predsednik Srpske liste Goran Rakić izdao je saopštenje u kome kaže da ova izjava najbolje oslikava licemeran odnos Prištine prema dijalogu.

“Licemerni odnos albanskih lidera prema dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine mirnim putem najbolje oslikava poslednja izjava Aljbina Kurtija koji je javno rekao da Priština nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, odnosno da primeni Briselski sporazum. U prevodu, Kurti je ovom izjavom u stvari javno pokazao da neće dijalog i da ne želi normalizaciju odnosa, te da je njegovo ponašanje do sada bila gluma. Ovo je ujedno šamar Evropskoj uniju pod čijim pokroviteljstvom se održava dijalog, i koja je garant sprovođenja sporazuma, ali i najvažniji i najveći donator” navodi Rakić u saopštenju.

U daljem tekstu, Rakić podseća da je ova izjava data samo par sati nakon Kurtijevog susreta sa visokim svetskim zvaničnicima.

“Nakon ove frapantne izjave, kojom se ruglu izlaže čitav dijalog, a koje dolaze svega par sati nakon sastanaka sa specijalnim predstavnicima SAD i EU za Balkan i pitanje dijaloga, postavlje se pitanje gde su granice strpljenja posrednika i garanta dijaloga, ali i predsednika Vučića čija je ruka pomirenja i dalje u vazduhu zbog nespremnosti Kurija da se od opozicionog lidera prebaci u ulogu nekog ko mora da donosi odluke ali i primenjuje potpisane sporazume. Jer bez sprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata, čime Kurti dijalog unapred osuđuje na neuspeh” stoji u saopštenju.

Rakić napominje da je nesprovođenje sporazuma iz Brisela samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem.

“Srpski narod i mi njegovi politički predstavnici dobro znamo šta su obaveze Prištine prostekle iz dijaloga, pre svega kada je u potanju formiranje Zajednice srpskih opština i mi od toga nećemo odustati” dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još