• Početna>
  • Vesti>

Lajčak i Palmer o dijalogu: Na stranama je da identifikuju kompromis

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Balkan Metju Palmer izjaviili su da je na stranama da oblikuju i identifikuju i dogovore rešenje koje će biti plod dijaloga.

“Nije na SAD da identifikuju kompromis koji će biti neophodan, to nije ni deo posla Miroslava Lajčaka, to je na stranama učesnicima dijaloga, to je proces dijaloga, proces koji ne vode ni SAD ni EU, već strane u dijalogu, a EU i SAD ga nadgledaju”, rekao je Palmer na konferenciji za novinare u Prištini.

Kaže da sve probleme treba ostaviti iza sebe i da se otvori nova staza koja će voditi u članstvo u EU, da njegova zemlja podržava dijalog i da je glavni cilj dijaloga potpuna normalizacija odnosa, a da je za SAD to “uzajamno priznanje”.

“Amerika nije strana u dijalogu, ali smo partneri i aktivno smo uključeni radeći zajedno i sa Prištinom i sa Beogradom i radimo zajedno sa Lajčakom kao tim koji radi na podršci procesu koji vodi potpunoj normalizaciji. Što se tiče krajnjeg cilja, i dalje verujemo da je uzajamno priznanje rešenje koje će problem ostaviti u prošlosti i otvoriti put ka Evropi. Ne želim da vršim pritisak na strane u dijalogu, već da im pomognem da krenu dalje”, rekao je Palmer.

Lajčak je kazao da ova godina ima potencijala da donese napredak u odnosima na Zapadnom Balkanu i primetno je povećano interesovanje za diskusiju kod članica EU i radi se na sledećem samitu EU o Zapadnog Balkana u oktobru.

Izaslanik EU je dodao da je saradnja EU i SAD vezana za dijalog odlična a da njegova i poseta američkog izaslanika Metju palmera Prištini je da što bolje pripreme prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija za nekoliko dana u Briselu.

Kritikujuću novinare u Prištini da mu pripisuju da je ranije govorio nešto što nije oko formiranja Zajednice srpskih opština, Lajčak je ponovio da strane potpisnice treba da sprovedu ono što dogovore i da to treba da bude praćeno i zakonima.

“A kada će biti formitrana zajednica i pod kojim uslovima to treba da pokaže dijalog. Sve  vezano za dijalog je u rukama Prištine i Beograda”, naveo je Lajčak.

Palmer je dodao da forma koju bi Zajednica trebalo da ima je forma koju su potpisale dve strane.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još