• Početna>
  • Vesti>

Petković: Srbija je spremna da razgovara ali nije spremna da bude ponižavana

“Poruka sa Glavnog odbora SNS-a samo potvrđuje punu ispravnost i odlučnost politike predsednika Aleksandra Vučića i cele VladeRepublike Srbije. Država Srbija nikada neće potpisati takozvanu nezavisnost Kosova i nećemo se složiti sa tim. Hoćemo da pregovaramo, hoćemo da razgovaramo, da težimo kompromisnom rešenju, ali to da država Srbija bude ponižena, da srpski narod bude ponižen, da ništa ne dobijemo a da druga strana sve dobije a mi sve izgubimo to ne može”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u emisiji TV Most “Intervju s razlogom”.

Dodao je da Srbija jeste za kompromisno rešenje istorijskog nesporazuma koji postoji između dva najveća naroda na prostoru Zapadnog Balkana i da pomogne, pre svega, u ekonomskom smislu kako bi i srpski i albanski narod krenuo putem prosperiteta.

“Spremni smo da razgovaramo i sve vreme insistiramo i na dijalogu u Briselu zato što je to jedini način, mogućnost, okvir za pronalaženje rešenja a nema rešenja bez Beograda i dogovora sa Beogradom”, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o mogućnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Petković  naglašava da je to pitanje koje bi Brisel trebalo da postavi Prištini jer srpska strana je opredeljena za dijalog i uvek je konstruktivno učestvovala u njemu.

“Naš pregovarački tim je uvek odlazio spreman sa dokumentacijom  i mi vrlo ozbiljno pristupamo procesu dijaloga i svakom pitanju koje treba u dijalogu da bude rešeno, jer su to životna pitanja”, naglasio je Petković i dodao da je u pitanju rešavanje problema koji opterećuju svakodnevni život svih.

Istakao je da će rešavanje tih pitanja omogućiti bolji život srpskom narodu na KiM i zato je važno da se o tim pitanjima razgovara.

Jedan od velikih problema sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji jesu učestali napadi na srpske svetinje u južnoj srpskoj pokrajini, kao i napadi na Srbe povratnike.

“To je još jedan razlog zašto insistiramo na dijalogu jer dok imamo dijalog i dok razgovaramo mi nemamo incidente.  Kada imamo odsustvo razgovora u Briselu imamo pojačane napade na Srbe od strane albanskih ekstremista. Koliko god da je problem težak bolje je da o njemu razgovaramo za briselskim stolom nego da taj problem imao na terenu gde ispašta naš narod, naročito Srbi povratnici po Metohiji”, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima  do rešenja se može doći razgovorom i pregovaranjem, jer  razgovorom se smanjuje  antisrpska retorika koja je prisutna u albanskim medijima i ona dolazi i generiše se od strane albanskih političara. A kada to imate svakog dana, kako je rekao,  ta antisrpska, ratnohuškačka terminologija i retorika se preliva na teren i imamo svakog dana napade. Naglasio je da “to mora da prestane kako bi smo krenuli u pravcu normalizacije”.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković stalno je na terenu i obilazi Srbe koji žive u južnoj srpskoj pokrajini i razgovara sa njima o tome na koji način bi država Srbija mogla da im pomogne u ostanku i opstanku na ovim prostorima.

Govoreći o svojoj nedavnoj poseti opštini Istok, gde žive Srbi povratnici , najranjivija grupa, Petković je rekao da je ta poseta bila puna emocija.

“Tamo živi upravo naša najranjivija grupa Srba povratnika koja je svakodnevno napadana. Nema dana da se ne napadne naša crkva ili manastir, u poslednje vreme 13 napada na crkve i manastire, i ne zna se koliko napada na naše ljude, 80 incidenata od početka ove godine. Svi ti napadi su generisani iz Prištine, Priština s druge strane ne osuđuje, i ne samo što ih ne osuđuje, ona ne kažnjava one koji vrše ta zlodela. Upravo ta politika nekažnjavanja je svojevrsni vetar u leđa svim tim albanskim ekstremistima “, ocenio je Petković i naglasio da upravo protiv takve politike moramo da se borimo.

Dodao je da počinioci nikada ne odgovaraju jer, kako je rekao, nekome odgovara da podgreva neprijateljstvo između Srba i Albanaca.

“Verujem da, ukoliko bi došlo do tog istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda, ukoliko bi došlo do razumevanja sa stanovišta Prištine, da bi i ti odnosi između Srba i Albanaca itekako bili poboljšani”, rekao je Petković.

Govoreći o poseti Osojanu Petković je naglasio da je rešen problem dolaska pedijatra u Dom zdravlja u Osojanu a da je u toku i organizovanje dolaska stomatologa. Takođe, rešavali su se i zahtevi za dodelu građevinskog materijala za određeni broj kuća, kao i renoviranje krova crkve u Osojanu.

Petković je naglasio da država Srbija i Kancelarija za KiM dosta izdvajaju i izdvajaće i više, ali da je srpskom narodu na KiM od te pomoći bitnije prisustvo države kako bi znali da nisu sami i zaboravljeni . Srbi povratnici su naglasili da će stalno prisustvo države Srbije i Kancelarije za KiM na ovim prostorima ohrabriti i raseljene da se vrate i život nastave na svojim vekovnim ognjištima uprkos nastojanjima Prištine da napadima i hapšenjima po lažnim optužnicama zastraže Srbe povratnike.

Prema njegovim rečima, od 1999. godine samo se 2 posto Srba vratilo na proctor KiM.

“Prostor Kosova i Metohije kao postkonfliktno područje je područje sa najmanjim brojem povratnika na celom svetu”, upozorio je Petković osvrćući se na pisma Aljbina Kurtija šefovima država i međunarodnim institucijamau kojima piše da je” tzv. Kosovo nekakva oaza mira” gde se brine o srpskom nasleđu i narodu.

“Od trenutka kada su navodno pokrenuli akciju povećanja patroliranja i bezbednosti naših crkava i manastira, od marta, svedočimo povećanom broju incidenata”, naveo je Petković.

Govoreći o pismu Aljbina Kurtija igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću u kome je izrazio želju da poseti ovu srpsku svetinju, Petković je naveo da je Eparhija raško prizrenska dala adekvatan odgovor u kome se kaže da prava “adresa nije iguman manastira Visoki Dečani već episkop Teodosije i naša SPC, odnosno patrijarh”.

Petković je naglasio da tek kada se reše velika i važna, ključna pitanja po pitanju SPC i samih Visokih Dečana,  Priština pokaže da poštuje sopstvene odluke  da se vrati 24 hektara zemljišta, odnosno zemlje  koja treba da bude upisana u lokalni katastar i zaustavi izgradnja puta Dečane-Plav  može se razgovarati o nekakvoj poseti ili pregovaranju Prištine sa našom crkvom ili državom.

“Oni koji su palili, uništavali, koji i sada to čine, pre svega neizvršavanjem svojih odluka da se sada predstavlaju kao nekakvi zaštitnici crkava i manastira, pa to je više nego licemerno”, ocenio je Petković.

Petković je, komentarišući pisma upućena od strane Prištine organizaciji Evropa Nostra i UNICEF, kao i poseta manastiru Visoki Dečani predstavlja zamagljivanje realnosti i falsifikovanje istorije sa ciljem da se sve to predstavi kao nekakva albanska kulturna baština o kojoj treba da brine Priština ili tzv. Država Kosovo.

“To im neće poći za rukom. To je srpska kulturna baština. Povelju na pergamentu o osnivanju Visokih Dečana koja je duga pet metara, na ćirilici sa pečatom i potpisom, gde piše ko je gradio i kome se daje na korišćenje, ne može nijedno pismo Aljbina Kurtija da izbriše”, naglasio je Petković i dodao da je dijalog moguć samo sa Beogradom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Patrijaršijom.

Kada je reč o srpskoj imovini na KiM, Petković je rekao da je brojna srpska imovina uzurpirana i da je reč o preko 80.000 stanova, mnogo  nerešenih sudskih postupaka, kao i lažiranih dokumenata o vlasništvu uz jednog ili dva albanska lažna svedoka.

“Na sve načine pokušavaju da istisnu srpski narod sa prostora KiM ali se borimo i kao Kancelarija pomažemo našem narodu i kroz besplatnu pravnu pomoć i na druge načine da se i kroz te institucije pravosudne u prištinskom sistemu naš narod bori da se dokaže istina i nećemo od toga odustati jer nam je važno da svaki Srbin dođe u posed onoga što mu pripada. Niko neće ono što je tuđe a ono što je naše, e to ne damo i za to se borimo”, poručio je director Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naveo da se Kancelarija za KiM uz pomoć države Srbije trudi da se problemi srpskog naroda na ovim prostorima što pre rešavaju i obećanja ispunjavaju.

“Narodu se ne treba dodvoravati, sa narodom moraš da imaš iskren odnos i tako problem rešavati i kada je reč o radnim mestima, o izgradnji…” rekao je Petković i dodao da će u narednom periodu biti osnovana i Zemljoradnička zadruga u opštini Istok u koju će biti uključena i Kancelarija za KiM i Ministarstvo poljoprivrede kako bi poljoprivrednicima bila omogućena lakša proizvodnja i plasman proizvoda.

Ukazao je da su Srbi povratnici u ovom delu KiM odlučni da ostanu a država Srbija je to, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću to prepoznala i učiniće sve da srpski narod na KiM opstane i ostane.

“Kada predsednik Vučić kaže da se više nikada neće ponoviti niti Oluja, niti pogrom to za naš narod mnogo znači, znači da ima državu koja će da brine o njima. To i mi poručujemo strancima – ako niste spremni da odbranite naš narod, ako KFOR nije u sposobnosti da ispuni svoj mandat mi ćemo naći načina kako ćemo da zaštitimo naš narod, jer mi od našeg naroda da odustanemo niti hoćemo niti možemo”, poručio je Petković i dodao da zahvaljujući državi Srbiji i SPC naš narod na KiM opstaje .

Petković je istakao da je rebalansom budžeta Republike Srbije opredeljeno 4 milijarde dinara za izgradnju novih bolnica, novih škola, vrtića, puteva,  za nove kuće koje se grad,  nov KBC u Gračanici, zgrada Univerziteta u Kosovskoj MItrovici, rekonstrukiju KBC u Kosovskoj Mitrovici…

Dodao je da su značajna ulaganja i u poljoprivredu kroz subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju, setveni materija, kao i u privredni rast kada su u pitanju mala i srednja preduzeća.

Govoreći o poslednjoj novčanoj pomoći Srbima na KiM, Petković je rekao da je reč o posebnom paketu pomoći  koji je namenjen svim Srbima na prostoru Kosova i Metohije.

Merom je predviđeno da svaki nezaposleni Srbin na KiM dobije 200 evra pomoći, a svaki zaposleni, svaki pensioner i po prvi put svako dete po 100 evra u dinarskoj protivrednosti.

“Kada je jaka država Srbija, kada je jak budžet i kada se domaćinski vodi zemlja onda u i izdvajanja za prosor Kosova i Metohije veća”, rekao je Petković.

Država Srbija omogućila je i vakcinaciju srpskim državljanima na prostoru južne srpske pokrajine.

“Rezultati su dobri”, rekao je Petković i naglasio da bez obzira na opstrukcije Prištine,  imunizacija građana besprekorno se odvija na tri punkta – u Raški, Bujanovcu i Kuršumliji uz mogućnost izbora vakcine.

 “Uspeli smo da postignemo taj prvi zacrtani cilj u imunizaciji a to je 20.000 ljudi koji su primili drugu dozu i 22 hiljade koji su primili makar jednu dozu vakcine”, rekao je Petković i pozvao građane na KiM da se vakcinišu i zaštite sebe i druge i stvorili kolektivni imunitet.

U jeku pandemije, država Srbija učinila je sve kako bi u srpskim sredinama na KiM bilo dovoljno lekova i medicinskog materijala. U Kosovskoj Mitrovici otvorena je PCR laboratorija kako bi testiranje bilo brže i lakše.

Petković se zahvalio medicinskim radnicima koji su tokom pandemije koronavirusa bili na prvoj liniji odbrane.

“Zdravstveni radnici su bili pravi heroji jer je trebalo voditi tu bitku uz prištinska ograničenja i potrebu da se sputa sve ono dobro što radimo u srpskim sredinama ali izborili smo se. Kao što smo se izborili i za lekove i za hranu kada su bili uveli taksu od 100 odsto i kada su želeli da od srpskih sredina naprave ekonomska geta nigde ništa nije falilo jer država Srbija je uspela da dođe do svog naroda i uvek će biti uz svoj narod”, poručio je Petković.

Istakao je da ne samo da je država uspela da pomogne svom narodu već i zdravstvenom sistemu, da se grade zdravstvene ustanove, zaposleno je preko 240 medicinskih sestara i tehničara i 90 lekara.

“Želimo da ulažemo u zdravstvo jer zdravstvena moć je jedan od pokazatelja jačine i moći same države”, poručio je Petković.

Petković je poručio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da treba da se držimo zajedno, da budemo jedinstveni , jaki i da, kao što predsednik Vučić kaže – predaja nije opcija.

“Naš narod ima poverenja u Aleksandra Vučića i politiku koju on vodi. Tu smo da pomažemo, da se borimo zajedno “, poručio je Petković.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još