Lajčak i Palmer u poseti Prištini – koje su teme na stolu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak boraviće u Prištini danas i sutra. Tokom posete pridružiće mu se i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. Nakon Prištine, Lajčak i Palmer dolaze u Beograd.

Iz sedišta misije Evropske unije u Prištini potvrdili su da će Miroslav Lajčak tokom dvodnevne radne posete da se sastane sa predstavnicima prištinskih institucija, a takođe i sa zvaničnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i obratiti se šefovima misija Evropske unije.

Očekuje se da Lajčak u Prištinu doputuje popodne, a tokom posete pridružiće mu se američki diplomata Metju Palmer.

Lajčak i Palmer obratiće se u utorak medijima u utorak, gde će biti prilike da kažu nešto više od detaljima posete i dogovorima.

Poznato je da su čelnici u novom sazivu institucija u Prištini prilično zatvoreni za zahuktavanje dijaloga sa Beogradom, pa će biti interensantno čuti na kakvu će reakciju Lajčak i Palmer da naiđu i kakve će zahteve da imaju.

Analitičari kažu da će i Lajčak i Palmer naglasiti hitnost nastavka dijaloga Prištine i Beograda i da u tom smislu ne treba odbaciti i moguća iznenađenja.

Prema analitičarima, očekuje se veliki podsticaj za nastavak dijaloga sa ciljem postizanja konačnog dogovora.

Pojedini među bivšim ministrima ocenjuju da ove nedelje SAD i Evropska unija, kako kažu, “pokreću diplomatske motore za postizanje nedovršenog mira na Balkanu”.

Ova nedelja, navode, donosi evroatlantsko posredovanje i da Bajdenova koordinacija sa Evropskom unijom zamenjuje Trampovu konfrontaciju sa Briselom.

Na ovaj način nova administracija u Vašintonu, po tumačenju albanskih analitičara, vraća Ameriku u region.

Uoči dolaska Miroslava Lajčaka i Metju Palmera u Prištinu, Aljbin Kurti je pokrenuo seriju sastanaka sa opozicionim liderima kako bi, kako je kazao, izgradio minimum zajedničkog stava pred nastavak dijaloga, pretpostavlja se sredinom ovog meseca.

Izvor: RTS

Foto: N1

Comments