• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab ublažio mere: Restorani i kafići mogu da rade do ponoći, trafike bez ograničenja

Beograd, 11. decembra 2020.- Sednica Krizniog staba za borbu protiv korona virusa. Prema onome sto navode epidemiolozi, ocekuje se da u centru paznje budu mere koje bi se odnosile na predstojece praznike i ocekivani dolazak velikog broja gradjana Srbije u zemlju. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ugostitelji će moći od sutra da rade svakog dana do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafikama će biti dozvoljen rad od 0 d 24 časa, saopštila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević saopštila je nakon sednice Kriznog štaba da su ublažene mere protiv koronavirusa.

Ugostitelji će moći da rade svakog dana do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Trafike i kiosci će moći da rade od 0 d 24 časa, saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata i da do tog vremena mogu da rade i njihove blagajne.

Kongresi, poslovni i naučni, u zatvorenom prostoru moći će da okupe maksimalno 200 osoba, dok je raniji maksimum bio 100 osoba.

“Ukida se besplatan pi-si-ar za naše građane koji putuju u Nemačku”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Narednih nedelja o vakcinaciji “Fajzerom” za decu od 12 do 15 godina

Kisić Tepavčevićeva je najavila da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo “Fajzerovom” vakcinom.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo za “Fajzerovu” vakcinu. “Ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Objasnila je da kada se rade istraživanja vakcina da se prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je na uputsvima pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju.

“Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih osoba, rade se i ova ispitivanja. Prvo je odobrena za starije od 16 godina, što je vrlo brzo bilo praćeno i u našoj zemlji sa odobravanjem, sada je krenula i sa 12 do 15 godina, tako da se narednih nedelja to očekuje i u našoj zemlji”, rekla je ministarka.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još