• Početna>
  • Vesti>

Talas opasnih incidenata, dokaz da su Srbi i srpski manastiri na KiM izloženi konstantnom nasilju

U jeku napada na pravoslavne svetinje i srpski narod na Kosovu i Metohiji, kada svako razuman očekuje da će nadležne institucije reagovati i zaustaviti ove vandalske činove, mi svedočimo novom talasu opasnih incidenata na Kosovu i Metohiji, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade RS.

“Najnoviji napad desio se u blizini manastira Draganac, u opštini Novo Brdo, gde su nepoznati počinioci polomili tablu sa putokazom za ovu svetinju. Tabla sa natpisom manastira Draganac se već više puta do sada našla na meti vandala, a za taj divljački čin niko nije odgovarao.

U trenutku kada predstavnici privremenih institucija u Prištini navodno sprovode akcije u cilju očuvanja srpske kulture baštine i pišu pisma međunarodnim institucijama da skinu sa liste ugroženih spomenika kulture manastire Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije, mi brojimo nove napade.

Podsećamo da je samo od početka ove godine ukupno trinaest crkava i manastira bilo na meti napada albanskih ekstremista.

Paralelno sa ovim slučajem, u Đakovici su osvanuli plakati sa fotografijama Srba kojima se crta meta na čelo i koji se bez ijednog dokaza optužuju za navodne ratne zločine i time zastrašuju potencijalni povratnici i interno reaseljeni da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

Licemerno je što albanske vlasti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da predstave svoju politiku kao politiku mira, solidarnosti, verske i nacionalne tolerancije u očima svetske javnosti, a realan život na terenu ih svakodnevno demantuje.

Činjenice govore da su srpski narod i pravoslavni hramovi na Kosmetu izloženi konstantnom nasilju, nepravdi i pritiscima”,podseća u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još