• Početna>
  • Vesti>

Osnovci i srednjoškolci sa severa Kosova predstavili prototipe svojih inovativnih ideja

Osnovci i srednjoškolci sa severa Kosova danas su na Međunarodnom poslovnom koledžu u Kosovskoj Mitrovici predstavili prototipe svojih inovativnih ideja.

I dok je većina njihovih vršnjaka svoju kreativnost ispoljavala na neke druge načine, ovi mladi ljudi su se u prethodnom periodu fokusirali na prepoznavanje problema u svojoj zajednici i tražili idejna rešenja.

Podeljeni u šest timova, školarci su osmislili isto toliko inovativnih ideja, koje su sa mentorima razvijali, radili na dizajnu i na kraju izradili prototipe.

Pametna saksija koja reguliše vlažnost zemljišta i sama brine o biljci, jedna je od ideja koja je proistekla u prethodnom periodu. Na nju su došli gimnazijalci Luka Prlinčević, Mihajlo Đorđević, Milica Miljković i Teodora Spasojević.

„Na vama je samo da kupite ovaj proizvod, izaberete željenu biljku, a on će sam voditi računa o njoj. Sam će je zalivati i dodavati vodu koliko je potrebno za njen pravilan razvoj. Senzori proveravaju kolika je vlažnost zemlje i na osnovu toga šalju signal pumpi koja šalje određenu količinu vode potrebnu za navodnjavanje biljke. Vaš jedini posao je da s vremena na vreme dosipate vodu u rezervoar“, objašnjava za Radio Kontakt Plus šesnaestogodišnji Luka Prlinčević.

Otključavanje brave na otisak prsta, ideja je gimnazijalaca Magdalene Milenković, Anđele Đokić, Nikole Murganića i Miloša Miškovića.

„Brava je bolja od običnog ključa jer ga stalno gubimo ili zaboravljamo gde smo ga ostavili, a otisak uvek nosimo sa sobom. Ovo je najviše napravljeno u ugostiteljske svrhe, prvenstveno za inostranstvo. Najviše će se koristiti preko booking-a i ostalim sajtovima. Npr. dođemo na recepciju, damo svoj otisak prsta, zatim dobijamo i PIN Code u slučaju da neko od naših prijatelja ili porodice želi da uđe u našu sobu. Ovo je inovativno i u početku će to biti luksuz, a onda će se to promeniti i postaće stvar koju će svako koristiti“, uveren je maturant Miloš Mišković.

Senzornu napravu, koja kroz zvuk različitih frekvencija rasteruje krtice, osmislili su gimnazijalac Relja Bulajić, učenik OŠ „Branko Radičević“ Jovan Stojanović i Dimitrije Mirić iz OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici.

„Ovo je senzor za bilo koji zvuk u zemlji i bilo šta da detektuje, upaliće se bazeri sa velikom frekvencijom. Znamo da je krtica zaštićena vrsta i samo ćemo da je oteramo, nećemo da je ubijemo. Ona će samo da se iznervira i otići će“, kaže Relja Bulajić. 

Ljubiši Bogosavljeviću, učeniku Ekonomsko-trgovinske škole, Ognjenu Radenkoviću učeniku Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“, kao i Filipu Nedeljkoviću učeniku Gimnazije, dosadilo je da pišu domaće zadatke, te su došli na ideju da u pomoć prizovu „lenju olovku“.

„Ta olovka rešava problem potpisivanja dosta različitih dokumenata koji nisu toliko važni i kada u trenutku osoba koja treba da potpiše dokument nije tu. Takođe, može da piše različite tekstove i da precrtava različite slike sa računara komandom koju mi zadamo. Može dosta da pomogne kreatorima čestitki, pozivnica, gde će olovka kreirati ručno pisane radove umesto njih“, ističe šesnaestogodišnji Ljubiša Bogosavljević.

Velika količina duvanskog dima sa kojom se u kafićima svakodnevno susreću, problem je koji žele da reše sedamnaestogodišnji gimnazijalci Jovan Vlajović, Martin Kragović i Filip Koneski. Rešenje vide u senzoru duvanskog dima.

„Senzor duvanskog dima povezan je sa ventilacijom, koji detektuje duvanski dim u prostoriji. On šalje signal ventilaciji koja u tom trenutku počinje da radi sve dok sam senzor ne prestane da detektuje duvanski dim u prostoriji. Osim toga što sprečava zagađenje vazduha i što pomaže poboljšanju zdravlja ljudi, štedi i dosta električne energije“, ispričao nam je Jovan Vlajović.

Sedamnaestogodišnje gimnazijalke Tea Savić i Jovana Božović, predstavile su neobičnu igru memorije za decu. U pitanju je auditivna igra memorije.

„Ova igra podstiče razvoj auditivne memorije, za razliku od ostalih igara koje se uglavnom bave vizuelnim pamćenjem“, kaže Tea Savić.

Kreativnost i entuzijazam, odlike su ovih mladih ljudi, koji veruju da će njihove ideje biti prepoznate i prihvaćene u zajednici.

„Nadamo se da će ih neko podržati, zato što su to neka sjajna i inovativna rešenja, koja možda čak i postoje, ali ne na našim prostorima. Mnogo su skuplja, tako da su se oni potrudili da nađu neka jeftinija i pristupačnija rešenja za naš prostor“, zaključuje Marija Antić, projektna koordinatorka u NVO Link.

Ove inovativne ideje nastale su u okviru projekta Blink: Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština. Sprovodi ga Lokalna Inicijativa LINK u saradnji sa američkom ambasadom u Prištini.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još