• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 12 osoba, 326 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo 12 osoba, a zabeleženo je novih 326 slučajeva zaraze. Testirano je 9.986 uzoraka.

Na respiratorima 61 osoba.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović kaže za RTS da se situacija polako smiruje i da se vraćamo u mirnodopsko stanje.

Smatra da pravi sveobuhvat vakcinacijom treba da bude 80 do 85 odsto odraslog stanovništva. ali da to nikad nećemo dostići.

Sa druge strane, virusološkinja doktorka Nada Kuljić Kapulica ističe da su mutacije u prirodi svakog virusa i da ne treba mnogo da nas brinu. Napominje da je apsolutno tačno da porast broja vakcinisanih prouzrokuje pad broja zaraženih i apeluje na one koji se još premišljaju da se što pre vakcinišu. 

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije “Sinofarm” sleteo je jutros na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”.

To je poslednji, osmi kontingent vakcina iz Kine, koja je ukupno, od januara, isporučila 4.200.000 doza.

Ministar u Vladi i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović najavio je da će danas u Srbiju pristići ukupno 150 hiljada vakcina “sputnjik V”.

“Vakcine će u Srbiju pristići iz nekoliko partija. Sinoć je pristiglo 50.000 vakcina. a danas i večeras još sto hiljada. Radi se o prvoj i drugoj komponenti vakcine”, rekao je Popović za RTS.

Slovenija je u sredu je donela odluku da se na njihovim graničnim prelazima priznaju pi-si-ar testovi, kao i potvrde o vakcinaciji izdate u Srbiji, saopštio je MUP.

Odluka stupa na snagu 30. maja i važiće do 6. juna 2021. godine, pošto Vlada Slovenije na sednicama svake nedelje razmatra usvojene mere i usvaja njihovo produženje ili izmenu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu da Beogradu nedostaje još 11.247 vakcinisanih kako bi tačno polovina punoletnog stanovništva grada bila imunizovana i zaštićena.

Prema poslednjim podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, potvrđeno je 12 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice hospitalizovano je 12 osoba, dok je u kovid bolnici na lečenju 61 pacijent, što je u poređenju sa podacima od pre samo mesec i po – dva, gotovo šestostruko manje.

Krizni štab opštine Paraćin ukinuo je vanrednu situaciju uvedenu pre šest meseci zbog pandemije koronavirusa.

Razlog ukidanja je “značajno poboljšana epidemijska situacija na teritoriji opštine”, stoji na sajtu Skupštine opštine Paraćin.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još