• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska odgovorila na Kurtijevo pismo

Ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku kosovskog ustavnog suda o priznavanju manastirske imovine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija je to poručila povodom pisma koje je nedavno igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a u kojem mu je predočio “posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu”.

U saopštenju eparhije se podseća se da se odluka kosovskog ustavnog suda već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika.

“Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama”, ističe Eparhija raško-prizrenska.

U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno, zaključuje se u saopštenju eparhije.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još