Šahovski savez Srbije u poseti Kosovu i Metohiji

Delegacija Šahovskog saveza Srbije na čelu sa predsednikom Draganom Lazićem i generalnim sekretarom Andrijom Jorgićem posetila je danas Zubin Potok, Leposavić i Kosovsku Mitrovicu i obišla šahovske klubove koji funkcionišu na prostoru Kosmeta.

Delegacija je tokom svoje posete obišla Privatni-kulturni centar „Akvarijus“ gde su ih dočekali predstavnici Šahovskog kluba „Akvarijus“ i Šahovskog kluba „Trepča“.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić kaže da današnja poseta predstavlja podršku razvoju samog šaha i šahista na Kosovu i Metohiji.

„Ja sam nekih nepunih godinu dana predsednik Šahovskog saveza Srbije i jedan od mojih prioriteta je bio, čak i kada sam se kandidovao za predsednika da ću dati posebnu pažnju šahu na prostorima Kosova i Metohije. To je i bilo logično, jer se na sve strane podržava šah u Srbiji a u drugim delovima Srbije i nije tako u fokusu kao ni u centru pažnje i ja bih voleo da to promenim“ rekao je Lazić.

Tom prilikom, šahovskim klubovima je uručena oprema u vidu šahovskih garnitura, satova, knjiga i udžbenika.

„Naravno, mi smo poneli prigodne poklone, kako bi imalo pojačali tu opremljenost šahovskih klubova i dodatno podržimo njihovo nastupanje na ligama. Naravno, u planu je i razvoj šaha sa najmlađim kategorijama, koji vidim da ovde nije zastupljen“ ističe Lazić.

On dodaje da je ove godine izdvojeno oko osam puta veći budžet za podršku šaha na prostoru Kosova i Metohije a da će drugi deo opreme biti predstavljen već na Vidovdanskom turniru.

„Mi smo u našem budžetu ove godine odvojili negde oko osam puta veći budžet za podršku šaha na Kosovu i Metohiji a jedan deo smo uložili u ovu opremu koju smo doneli. Drugi deo podrške će biti prezentovan na Vidovdanskom turniru, koji se održava tradicionalno, gde očekujemo veliki odziv. Mi smo donekle uspeli da povratimo poverenje najboljih šahista koji će igrati na prvenstvu u Sloveniji, što u ranijim godinama nije bio slučaj. Šah na Kosovu i Metohiji je uvek bio razvijen ali trebaju nam mlade snage, kojih nema mnogo i na tome treba da radimo zajedno “ rekao je Lazić.

Predsednik Šahovskog saveza Kosova i Metohije Momčilo Adžić kaže se Šahovski savez Kosova i Metohije uvek trudio da angažuje klubove a da će današnja poseta itekako značiti svim registrovanim klubovima na prostoru Kosmeta i da će oprema umnogome poboljšati njihove uslove.

„Mogu vam reći da nakon skoro četrdeset godina imamo posetu predsednišva Šahovskog saveza Srbije. Mi smo se trudili, naravno koliko smo bili u mogućnosti da angažujemo klubove i mnogo će nam značiti podrška Šahovskog saveza Srbije jer sada imamo finansijsku i svaku drugu podršku, koja bi nam značio da razvijemo i šah na mlađem uzrastu, jer klubovi koji funkcionišu broje starije igrače, a mi bi naravno voleli da se što više devojčica i dečaka uključe u takmičarski deo“ rekao je Adžić.

Šahovska liga Kosova i Metohije počela je 15. maja a za plasman u Ligi centralne Srbije takmiči se pet ekipa.

Najavljeno je da će delegacija Šahovskog saveza Srbije sutra posetiti Gračanicu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još