• Početna>
  • Vesti>

Sputnjik: Skoplje svesno opasnosti koja se nadvija nad Balkanom, a na koju upozorava Srbija

Severnomakedonski premijer Zoran Zaev prvi put je javno progovorio o realnosti koja im je pred očima – o postojanju ideje stvaranja „velike Albanije. Skoplje je postalo svesno opasnosti koja se nadvila nad region, ističe za Sputnjik Risto Nikovski, bivši diplomata iz Skoplja.

Premijer Zaev izjavio je da ako je nešto rizično za srpski narod, jasno je da je to onda rizik i za sve, jer je Balkan mali region. On je osudio propagiranje „velike Albanije“, dodajući da razne ideje mogu da se završe samo ratovima.

„Velika“ Albanija opasna realnost

„Dobro je da je makedonski premijer postao svestan te opasnosti. U svakom slučaju svi ovi „non pejperi“ koji su se kao slučajno pojavili imaju za cilj da opipaju puls regiona i kakve će biti reakcije. Jasno je da razne obaveštajne službe „dobro“ rade na Balkanu i da će tako i da nastave,“ kaže Nikovski.   

Po njegovim rečima, činjenica je da je region usko povezan i da sve što se dešava u Severnoj Makedoniji može da se odrazi i na Srbiju i ostale države i obrnuto.

„Kada nema bezbednosti u jednoj od država, nema ni u drugima i to je stvarnost. U tom kontekstu, velikoalbanski projekat je najveći problem. Na tom projektu se ozbiljno radi, i može se reći da je već oko 70 odsto realizovano nelegalnim odvajanjem Kosova od Srbije. Sve ostalo je već deo taktike, jer „velika Albanija“ neće značiti stabilizaciju Balkana već će dovesti do novih konflikata i novih ambicija albanskih političara“, napominje Nikovski. 

Srbija je centar Balkana

Činjenica da je Zaev apostrofirao Srbiju kao državu koja „ako nije bezbedna“, povlači problem u celom regionu, po mišljenju Nikovskog tačna je iz više razloga.

„Srbija je ipak, centar Balkana i najveća balkanska zemlja i ona je glavna komunikacija i stub bezbednosti. Ako vri u Srbiji i ako u njoj ima problema to će svi osetiti. Druga je Severna Makedonija jer ako ovde bude nestabilno, ako Skoplje bude izloženo raznim uticajima i produži se politika Bugarske prema nama, to neće odvesti u pozitivnom pravcu“, kaže Nikovski.

Naš sagovornik, međutim, ne misli da može da dođe do rata jer to ne odgovara pre svega, Americi.

Rusi sprečavaju konflikt

„Zvanična, oficijalna Severna Makedonija ne priznaje da postoji taj velikoalbanski faktor kod nas iako se taj koncept svakodnevno realizuje u našoj državi. To što smo mi u NATO, ne znači da ne može da dođe do toga da mi budemo isprovocirani kada je reč o velikoalbanskoj ideji i to je i Zaev rekao. S druge strane, Amerika i NATO su svesni da ako bi došlo do ozbiljnog konflikta, da bi se tu sigurno pojavila Rusija – a oni ne žele ni po koju cenu da vide Rusiju na Balkanu. I zato mislim da neće biti rata,“ objašnjava Nikovski.

On smatra da će velikoalbanski projekat ugroziti i Grčku i nije mu jasno kako se u Atini ne vidi da su i oni u opasnosti od iste ideje kao i balkanske države, i da je samo pitanje vremena kad će taj problem otvoreno pokucati i na njihova vrata.

Zaev smatra i da, čim EU uspori proces integracija, na Balkanu se javljaju neki non-pejperi i druge radikalne ideje, kao što je velikoalbanska. Premijer Severne Makedonije takođe je rekao da, kada je u pitanju rešenje kosovskog problema, za Skoplje je dobro sve što je prihvatljivo za Beograd i Prištinu – rešenje koje garantuje mir na Balkanu, evropske integracije, bezbednost i budućnost svih etničkih zajednica koje žive na toj teritoriji.

Izvor: Kosovo online / Sputnjik

Comments

Pročitaj još