• Početna>
  • Vesti>

Selaković i Linde o saradnji, reformama, dijalogu BG i PR

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske i predsedavajućom OEBS-u An Linde, koja je time započela posetu Srbiji, prenosi Tanjug.

Selaković je novinarima nakon sastanka u Palati Srbija rekao da je za Srbiju OEBS jedna od najvažnijih bezbednosnih međunarodnih organizacija i dodao da je naša zemlja oduvek bila i jeste posvećena jačanju kapaciteta OEBS-a.

S tim u vezi, precizirao je da trenutno u okviru misija OEBS-a službuje 46 naših građana.

“Sa velikom pažnjom pratimo aktivnosti švedskog predsedavanja OEBS-om i podržavamo prioritete koji su postavljeni od strane švedskog predsedavanja, a koje je danas ministarka Linde imala priliku da iznese na sastanku. Takođe, podržavamo i napore OEBS-a da u narednom periodu uspe da pronađe put za stvaranje konsenzusa po pitanju usvajanja budžeta OEBS-a za 2021. godinu”, rekao je Selaković.

Istakao je da je OEBS za Srbiju od naročite važnosti imajući u vidu da se na teritoriji naše zemlje nalaze dve misije OEBS-a, u Beogradu i Prištini.

“Sa misijom OEBS-a u Beogradu imamo izuzetnu saradnju. Pomoć i podršku na putu Srbije ka reformisanju našeg društva u prethodnih više od 20 godina izuzetno značajan doprinos dala je misija OEBS-a i uvereni smo da ćemo u periodu koji je pred nama biti u prilici da nastavimo tu dobru saradnju”, rekao je Selaković.

On je naveo da je za Beograd izuzetno važan statusno neutralan pristup kada je u pitanju Kosovo i dodao da OEBS-ova misija na Kosovu predstavlja najvidiljiviju statusno neutralnu misiju u čitavom OEBS-u, a i na samom terenu.

“Dobili smo uveravanja da će do sada dobro upražnjavana praksa poštovanja upravo ove statusne neutralnosti OEBS-a biti nastavljena i u toku švedskog predsedavanja, kako po pitanju delovanja na terenu, tako i prilikom poseta KiM i učešća predstavnika privremenih institucija samouprave na sastancima sa misijom OEBS-a na KiM”, rekao je Selaković.

Naveo je da je na sastanku bilo reči i o reformama koje se sprovode u srpskom društvu.

“Dotakli smo se pitanja očuvanja i zaštite ljudskih prava, medijskih sloboda, a naročitno rodne ravnopravnosti, veće zastupljenosti žena u funkcionisanju našeg političkog sistema i javnih institucija”, rekao je Selaković.

Na sastanku je, kaže, bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine kao nečemu što je, ističe, od suštinske važnosti za dalje funkcionisanje čitavog regiona, a ne samo zaštite naših državnih i nacionalnih interesa.

Ministarka Linde istakla je snažno partnerstvo OEBS-a i Srbije u strateškim prioritetima, te naglasila da je Srbija postigla opšti napredak, dodajući da fokus sada treba da bude na nezavisnosti sudstva, unapređenju slobodnih i nezavisnih medija i borbi protiv organizovanog kriminala.

OEBS je, kako je istakla, spreman da nastavi da podržava taj put Srbije.

Linde je naglasila ulogu koju Srbija ima u podržavanju regionalne bezbednosti i dodala da je za svaku pohvalu što je Srbija ponudila vakcinaciju zemljama u regionu.

Poručila je da će Švedska nastaviti da pruža snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i dodala da se raduje daljem osnaživanju saradnje između OEBS-a i Srbije, kao i između Švedske i Srbije.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još