• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Kurtijevo pismo Unesku vrhunac licemerja i cinizma

Ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova i Metohije, upozorila je predsednica Vlade Ana Brnabić povodom pisma vlasti u Prištini u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih. Srbija neprestano ukazuje na ugroženost kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji, kaže ambasadorka pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

Zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan je nastavak nasilja. Interes Prištine za kulturu motivisan je pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije, ocenjuje Ministarstvo kulture.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemerja i cinizma.

“Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju”, ukazuje premijerka.

Brnabićeva navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

“To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga”, poručila je premijerka.

Ambasadorka Srbije pri Unesku: Neprestano ukazujemo na ugroženost kulturnih dobara

Kulturna i verska dobra na Kosmetu upisana na Uneskovu listu svetske baštine na zahtev naše zemlje, u opasnosti su, kaže za RTS ambasador Srbije pri Unesku. 

Objašnjava da naša delegacija neprestano ukazuje na ugroženost kulturnih dobara, kako pri susretima sa zvaničnicima Uneska, tako i u izveštajima koji se redovno podnose.

Ambasadorka Republike Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili kaže da u tim izveštajima jasno stoji i čitav niz veoma opasnih pokušaja Prištine da falsifikuje jasne istorijske činjenice o direktnoj povezanosti tih dobara sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom.

To je, kako je istakla, još jedan jasan pokazatelj njihove ugroženosti.

“Ja postavljam jedno vrlo logično pitanje: ukoliko Priština nije spremna da prihvati poreklo tih dobara, kako je onda spremna da ih štiti? To je potpuno lažan argument koji Priština koristi i ranije je koristila u pokušaju da se priključi Unesku”, kaže ambasadorka.

Ministarstvo kulture ocenjuje da je interes Prištine za kulturu motivisan pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije.

Izvor RTS


Comments

Pročitaj još