Predstava “Deobe” premijerno izvedena u Gračanici

Predstava “Deobe”, po romanu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, premijerno je izvedena 21. maja 2021. u Domu kulture u Gračanici.

Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini.

“Deobe” su akt intelektualnog poštenja i spremnosti pisca da se uhvati u koštac sa pulsirajućom savešću, svojom ili tuđom. Potresna i uzbudljiva evokacija kataklizme čoveka u ratu i tegobnih ispaštanja Srbije”, rekao je o istoimenom delu Dobrice Ćosića novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić.

“Kad nam se, posle gledanja predstave, slegnu utisci o estetici (i poruci) onoga što smo videli na sceni, čak i ako nam se mišljenja budu razlikovala, verujem da će se svi (ili skoro svi) složiti u jednom: bez obzira na svoju teatarsku formu, ove i ovakve ‘Deobe’, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu”, kazao je dramaturg predstave Božidar Knežević.

Pored Radivojevića, koji je bio zadužen i za scenografiju, te Milovanovića i Kneževića, autorsku ekipu čine još i Danilo Mlađenović (asistent scenografa), Tatjana Radišić (kostimograf), Aleksandar Srebrić (kompozitor), Igor Damnjanović (asistent reditelja i scenski pokret), Radovan Knežević (scenski govor), Judit Ferenc (organizator).

U predstavi igraju: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakšić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Nakon premijernog izvođenja na Kosovu i Metohiji, predstava “Deobe” će 22. maja biti odigrana u Nišu, zatim 28. i 29. u Novom Sadu. Beogradska pemijera zakazana je za 31. maj u Narodnom pozorištu u Beogradu na Velikoj sceni.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Narodno pozorište Priština

Comments

Pročitaj još