• Početna>
  • Vesti>

U Gornjem Selu postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću

U prisustvu članova porodice, predstavnika UNS-a i Udruženja književnika Srbije, u Gornjem Selu kod Prizrena, postavljena je spomen- bista Lazaru Vučkoviću, jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova i Metohije, koju su albanski ekstremisti uništili 2014. godine.

Prvobitni spomenik Lazaru Vučkoviću srušili su i odneli iz Gornjeg Sela, pesnikovog rodnog mesta, albanski ekstremisti, drugog dana Božića 2014 godine. Novi spomenik, najvećim delom izgrađen je od sredstava od nagrade “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novinarskom izražavanju, koju je 2019 godine dobio novinar i publicista Živojin Rakočević, a podizanje biste pomogli su i Kancelarija za Kim i Opština Gračanica.

“Onaj koji je srušio bistu je zlotvor i nečovek. Zahvaljujem se svima koji su danas ovde posle toliko godina i podigli su novu bistu”, rekao je Tomislav Tomić, savremenik lazara Vučkovića.

U ime Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije, o Lazaru Vučkoviću i njegovom delu govorili su Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije i Živojin Rakočević, književnik i publicista.

“Ovaj čin pokazuje da mi imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili svih godina, koji su stvarali istoriju i novinarstvo i kulturu na ovim prostorima”, kazao je Budimir Ničić.

“Lazar Vučković je čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca i između srca i stiha. Svojom čistotom, svojim dečačkim odnosom prema životu, svojom apsolutnom otvorenošću, on je ovaj deo Kosova i Metohije učinio velikim za našu poeziju i književnost”, istakao je Živojin Rakočević.

U čast Lazara Vučkovića, Novinarsko izdavačko preduzeće “Panorama- Jedinstvo” iz Prištine 1970. godine ustanovilo nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenje”.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još