• Početna>
  • Vesti>

Ogar: Kurti suptilno pojačava etničko čišćenje Srba sa KiM

Žak Ogar, penzionisani francuski pukovnik u intervju za Kosovo onlajn navodi da “Aljbin Kurti oličava novu generaciju albanskih lidera na Kosovu, ali i da suptilno pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba”.

Ogar kaže da “Kurti Ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini da je iskreniji, ali i upozorava:

“Ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini da je iskreniji, ali verujem da pokušava suptilno da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, i možda sanja o spajanju srpske pokrajine Kosovo i Metohija sa Albanijom – što bi bilo očigledno neprihvatljivo za Srbe i za UN”, kaže Ogar.

Priština svakodnevno najavljuje tužbu protiv Srbije za genocid. Koliko šanse dijalog ima u takvim okolnostima?

Ovakve provokativne izjave iz Prištine očigledno ne mogu “da rade” na povratku miru i dijalogu, odnosno one uključuju izjave ekstremista koji žele da promenu istoriju i prete miru.

Po vašem mišljenju, postoji li mogućnost da Srbija prizna Kosovo pod pritiskom?

Iskreno, čini mi se nemogućim. Takvo priznanje bilo bi u suprotnosti sa osnovnim interesima Srbije: “Kosovo je Srbija, Srbija je Kosovo”.

Koliko Francuska trenutno može da posveti Balkanu?
    
Francuska spoljna politika je nestalna i potpuno joj nedostaje globalna vizija i strategija. Ovo neophodno utiče na naše delovanje u Evropi i na Balkanu. Usklađivanje Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO očigledno je užasna prepreka ostvarivanju suvereniteta država članica. Kako možete očekivati da će Francuska preduzeti pozitivne mere u ovakvom kontekstu?

Kakva je trenutna situacija u Francuskoj, čitali smo o pismu francuskih aktivnih i penzionisanih oficira predsedniku Makronu o opasnosti od „građanskog rata“?

Situacija u Francuskoj je danas napeta. Dosadašnji mandat predsednika Makrona obeležilo je niz kriza – ostavka šefa generalštaba generala de Viliersa, državna afera “Benala”, pobuna žutih prsluka, štrajkovi i demonstracije protiv zakona o penzijskoj reformi, katastrofalno upravljanje krizom Covid-19 i sve veći bes i anksioznost oružanih snaga i policija pred svakodnevnim porastom imigracije, islamizacije i nesigurnosti. Francuski narod ovaj petogodišnji mandat ocenjuje kao najgori u Petoj republici. Sigurno je da će se Francuska, ukoliko se brzo ne preduzme radikalna promena politike, uskoro suočiti sa vrlo velikim i ozbiljnim testovima. Da budem iskren, građanski rat, tačnije „rat u zajednici“ je više nego verovatan. Nažalost.

Kako gledate na otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu, ali i na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji da je „Izrael pod pritiskom SAD priznao Kosovo?

To je po principu „daj i uzmi“, i nikog ne zavarava jer je u pitanju politički manevar američke administracije koja pokušava da akredituje bajku o nezavisnom Kosovu, ali i manifestacija moći uticaja SAD koja želi da bude svetski policajac. Međutim, svet je sada višepolaran.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još