• Početna>
  • Vesti>

Dan otvorenih vrata na PMF-u: Za prirodne nauke potrebni su volja, trud i rad

Prirodno – matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizovao je danas Dan otvorenih vrata za maturante i srednjoškolce. Reč je o tradicionalnoj akciji koju studenti PMF-a organizuju svake godine uoči upisa nove generacije brucoša. Pored  obilaska fakulateta, budućim studentima je u pešačkoj zoni Ulice kralja Petra I u Kosovskoj Mitrovici pružena prilika da se konkretno upoznaju sa svih šest studijskih programa.

Student prodekan Sara Petronijević kaže da im je cilj da privuku pažnju svojih mlađih kolega i da im pokažu koliko su prirodne nauke zanimljive i kreativne.

„Ova akcija se tradicionalno organizuje radi promocije fakulteta. PMF ima šest odseka – Matematika, Hemija, Fizika, Biologija, Geografija i Informatika. Spremili smo eksperimente koji mogu biti zanimljivi srednjoškolcima i maturantima. Mi sa hemije smo  spremili neke bezopasne eksperimente koje svako može čak u svojoj kuhinji da sprovede, čisto da bismo privukli pažnju i da ukažemo na to da mi kao fakultet opstajemo na ovim prostorima i da je to dosta važno“ kaže Petronijević.

Iako deluje da je PMF fakultet koji će bez problema završiti samo vukovci koji pritom odlično poznaju matematiku, Petronijević kaže da nije tako.

„Potrebni su volja i rad. Nije važno iz koje škole dolazi student. Postoji stereotip da  je ovaj fakultet za gimnazijalce, ali to nije tako. Ja dolazim iz medicinske škole, studiram hemiju i odlično mi ide. Samo volja, trud i rad i sve može da se postigne“ dodaje Sara.

Na PMF-u trenutno studije pohađa preko 600 studenata.

U okviru Filozofskog fakulteta u Prištini, školske 1960/61. počeli su rad odseci: Biologija, Hemija, Fizika i Matematika, a kasnije, školske 1971/72. je osnovan i Odsek za geografiju, dok je najmlađi Odsek za informatiku osnovan 2002/03. godine.

Danas je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici akreditovana visokoškolska ustanova, koja je ispunila sve standarde za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Pored toga, Fakultet je akreditovan i za obavljanje naučnoistraživačkog rada u svim oblastima svoje delatnosti.

Izvor i foto: Radio Kodovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još