Samit lidera Zapadnog balkana danas na Brionima, Vučić nakon toga u Briselu sa Stoltenbergom

Predsednika Aleksandra Vučić očekuju dva važna sastanka, prvi danas na samitu Zapadnog balkana na Brdu-Brioni u Sloveniji a onda ide u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.


U 11 sati se očekuje da počne plenarna sednica samita, nakon koje će biti objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija. Deklaracija, za koju se očekuje da će biti doneta, bi u sebi trebala da sadrži, između ostalog, ideju o nepromenjivosti granica.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani prvi put dolazi na ovakav skup i prvi put će se susresti sa liderima Zapadnog Balkana u ovakvom formatu. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Sloveniju došao dan ranije i razgovarao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit.Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Prošle godine je dva puta odlagano održavanje samita zbog epidemiološke situacije.Predsednik Aleksandar Vučić nakon Slovenije putuje u Brisel gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Sastanak predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO-a u ovom trenutku značajniji od sastanka na Brdu kod Kranja zbog najave da bi jedna od svetskih sila mogla da zatraži povlačenje Kfora sa KiM. Princip o nepromenljivosti granica na Zapadnom Balkanu morao bi da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbije, rekla je za RTS predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je za RTS da će biti važna stvar ako se u Briselu, u razgovoru sa Jensom Stoltenbergom, dobije potvrda da su samo nagađanja da se povlači Kfor sa KiM kao i da će biti onemogućen svaki takav pokušaj.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments