• Početna>
  • Vesti>

Muke Srba u Metohiji: Ne možemo bez vode, treba nam arteski bunar

Porodica Petka Miletića, iz sela Opraške kod Osojana, godinama nakon povratka u ovo metohijsko selo bori se sa brojnim nedaćama kako bi opstala na svom imanju, osnovno zanimanje im je poljoprivreda, a sada se suočavaju sa velikim problemom snabdevanja vodom, jer je bunar koji su koristili presušio.

Petko Miletić traktorom doprema, više puta nedeljno, vodu u buradima iz izvora u selu Šaljinovica koji je udaljen četiri kilometra od njegove kuće.

Zbog nestašice vode, Miletići kažu, da nisu više u mogućnosti da se bave poljoprivredom, a od plasteničke proizvodnje i prodaje povrća preživljavljava ova četvoročlana porodica. Petko i njegova supruga Snežana su bez posla i izdržavaju dvoje maloletne dece.

“Potrebno je da nam neko izađe u susret i da se iskopa arteski bunar. Prošle godine opština Istok izašla je u susret i kopali smo bunar 20 metara, međutim ovde na toj dubini nema vode. Znači mora da se radi arteski bunar. Apelujem na ljude koji mogu da mi izađu u susret da iskopamo taj bunar kako bih izdržavao svoju porodicu s obzirom da smo supruga i ja nezaposleni. Baštovanstvo i povrtarstvo su osnovni izvori prihoda naše porodice”, kaže Miletić. 

Cena bušenja dubinskog  bunara iznosi 50 evra po metru. Miletići nemaju dovoljno redstava da finansiraju kopanje bunara. Petko ističe da je godinama nakon povrtka ulagao u svoje imanje kako bi opstao u selu u kojem jedino on živi sa svojom porodicom.

“Vidi se koliko smo ulagali i stvarali sa željom da opstanemo. Nadamo se da će nas neko imati u vidu i da izađe u susret mojoj porodici. U suprotnom, ne želim da ispadne kao pretnja, ali ja u budućnosti ne vidim perspektivu našeg ostanka ovde, jer nam je voda izvor života. Još jednom apelujem da nam se izađe u susret kako bi opstali na svom ognjištu, svojoj dedovini i da stvaramo budućnost”, rekao je Miletić. 

Srpski povratnici u Metohiji ističu da su nezadovoljni raspodelom pomoći. Navode da se nadležnima u Beogradu prikazuju projekti izgradnje farme dok je na terenu drugačija slika. Umesto mini farme sagrađena je štala.

“Ima situacija gde se predstavlja Beogradu da se pomaže svesrdno i oni su tako obavešteni. Na terenu nije baš tako. Mnogi ljudi su uskraćeni za mnogo toga. U principu nisam zadovoljan radom lokalnih vlasti, jer se pomoć deli istim ljudima. Za prethodnih šest godina nisam mogao da dobijem ništa od mehanizacije iako obrađujem 10 hektara zemlje pod detelinom i imam pet hektara livada. Nisam mogao da dobijem ništa od mehanizacije. Ne znam iz kog razloga”, zapitao se Miletić. 

Petko Miletić je prošle godine bio napadnut od strane dvojice Egipćana kada je pokušao da spreči nelegalnu seči drva u njegovoj šumi.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još