Počela sa radom nova laboratorija u Ranilugu

Novoosnovana Služba laboratorijske dijagnostike počela je sa radom u Ranilugu pre nedelju dana, od kada se svakodnevno vrše analize. To doprinosi bržem, efikasnijem i kvalitetnijem utvrđivanju kliničke slike pacijenata u tom delu Kosovskog Pomoravlja. 

Oprema je donacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

 „Na ovaj način svakog dana jačamo jedan od stubova opstanka Srba, a to je zdravstveni sistem u Kosovskom Pomoravlju“, kaže za Puls direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić.  

Ova laboratorija ima hematološku dijagnostiku, radi kompletne krvne slike i leukocitarnu formulu, kao i biohemijsku dijagnostiku. U toku dana zdravstveni radnici ovde mogu da obrade i do 40 uzoraka, što je dobar rezultat.

To će mnogo značiti lokalnom stanovništvu jer su u okolini Raniluga velike srpske sredine, pa pacijenti neće više morati da po analize idu u bolnicu u Pasjanu, kao do sada.

„To je dvadesetak kilometara puta, neće morati da troše novac u privatnim laboratorijama, ovde je kompletna dijagnostika potpuno besplatna“, napominje Perić U Zdravstvenom centru Gnjilane planiraju da laboratorijsku dijagnostiku prošire i modernizuju u drugim opštinama u Kosovskom Pomoravlju, poput laboratorije u Šilovu i novih u Vrbovcu ili Klokotu, kao i u Prekovcu, za novobrdsku opštinu. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još