• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Beograd i Priština potpisali različite dokumente, tvrdnje Vilana netačne

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković negirao je danas tvrdnje ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa Kosovom i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta.

Reagujući na navode ambasadora Vilana izrečene na TV Prva, Selaković je za tu televiziju rekao da je takva izjava ””svojevrsni bezobrazluk”” i naglasio da su predsednik Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita dokumenta.

””U dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju, a u dokumentu koji je potpisao Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine””, rekao je Selaković i pokazao oba dokumenta.

Naglasio je da je predsednik Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je, kako je rekao, Izrael podlegao pritiscima.

Ambasador Vilan je rekao i da je Izrael priznao nezavisnost Kosova pod pritiskom SAD, a Selaković je rekao da to znači da je predsednik Aleksandar Vučić izdržao ””jezivi pritisak”” u Vašingtonu.

””Srbija treba da se ponosi predsednikom Vučićem koji je bio u stanju da u sred Vašingtona izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava i da sačuva našu nacionalnu pozciju, a država Izrael nije uspela da odoli tim pritiscima””, rekao je ministar.

Selaković je kazao i da je u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je ””malo verovatno”” da do toga dođe posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Ministar je dodao da je predsednik Srbije u stalnoj kuminikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

””Nakon dogovora u Vašingtonu u roku od sedam dana predsednik Vučić se čuo sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahu i rekao da će Srbija, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa ovim dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim. O tome je obavešten Netanjahu, da ne bude zabune da smo mi nešto potpisali, pa da smo promenili””, rekao je Selaković.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još