• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini; Stepen zaštite srpskih verskih objekata podići na još viši nivo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je saopštio da je sinoć oko 22 časa kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini i da tom prilikom niko nije povređen.

“Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Sinoć je oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen. Ovom incidentu prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu” ističe Petković.

Petković navodi da se ovime, broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije od početka godine popeo na deset, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni.

Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije u pokrajini alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističe Petković.

On dodaje da je posebno simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom.

“Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike. Tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena su glavna vrata i polomljen prozor. Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije” stoji u saopštenju.

Po istom principu obijene su i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se takođe našla na ovoj listi pljačkanja i napada, dodaje Petković, dok je crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.

O stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno je u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department.

On dodaje da se zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na Kosovu i Metohiji, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije više puta obratila i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Kosova i Metohije čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije.

“Zbog toga ponovo zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još