PROUNS: Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Profesionalno udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje u kome navode

“Godina za nama bila je puna izazova. Naši životi postali su drugačiji i morali smo da se naviknemo na mnoge teške stvari. Zato, sada možemo da se potrudimo da pojedine izazove pretvorimo u mogućnosti.
PROUNS veruje da ćemo zajedno raditi na tome. I mi i vi, i oni i ovi.
Vreme je da se esnaf opameti jer, mi smo u regionu imali tu nesreću da više puta prisustvujemo stvaranju istorije u njenom najbrutalnijem pojavljivanju i kao i posle svake nesreće, očekujemo da budemo jači i pametniji. A da li će to i biti tako, ostaje da se bidi.
PROUNS insistira, na Dan slobode medija, da prestanemo sa podelom među novinarima. Naša borba treba da bude složna i ozbiljna u pogledu stvaranja profesionalnog novinarstva.
Svi treba da se zalažemo da nam posao bude sigurniji, plaćeniji, da ne osećamo nikakve strahove i pritiske, da imamo zaštitu i poštovanje.
I sve dok ne bude tako, PROUNS je uveren da će profesija medijskih radnika i dalje ispaštati sve grehe ovoga sveta i biti na najnižim lestvicama razvoja. Jer, nažalost, između dva Svetska dana slobode medija i dalje je bilo nasilja nad novinarima, pritisaka, vređanja i podela.
Sve ovo, i pandemija i podele, proći će kad tad, a onda ćemo morati da svedemo račune. A tada se obično prvo sabiraju minusi: Koliko nas je izgubljeno, koliko poslova je propalo, kome smo i koliko ostali dužni i, naravno, koliko i šta nam je potrebno za oporavak?
Ako nemamo jedni druge, bojimo se da smo bez šanse za bolje sutra. Gde god i u kakvoj god redakciji radio, posao novinara i medijskih radnika je timski.
Zato, na Svetski dan slobode medija, Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) poziva da se ne odričemo lako jedni drugih.
Poštujmo svoja i tuđa prava i obaveze i prestanimo sa svakodnevnom primenom dvostrukih standarda u okviru profesije”, navodi se u saopštenju
PROUNS-a.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još