“Autoprotest” Vuka Đurića: Ja mrzim sebe

Izložba crteža umetnika Vuka Đurića pod nazivom “Autoprotest” otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je druga po redu izložba koja je organizovana u sklopu ciklusa “Drugi put u Akvarijusu”, čiji naziv predstavlja višegodišnji put usavršavanja i napredovanja umetnika, koji su svoje prvo izlaganje imali upravo u galeriji “Akvarijusa”.

Aleksandar Dunđerin ispred PKC “Akvarijus” smatra da je jako značajno da se autori, ponovo predstave mitrovačkoj publici i pokažu šta su to naučili i koliko su ustvari oplemenili svoje veštine.

“Smatramo da je jako značajno da se autori koji su svoju prvu izložbu imali u „Akvarijusu“, još dok su bili studenti, ponovo predstave mitrovačkoj javnosti i da bi videli koliko su oni zapravo napredovali i koliko je naš izbor, kada smo ih favorizovali i afirmisali pre četiri ili pet godina bio ispravan. Mislim da ova izložba Vuka Đurića pokazuje, da smo bili u pravu. On je svoju prvu izložbu imao 2017. godine i posle ove četiri godine ima šta da pokaže. Vuk Đurić je za ove četiri godine postigao jako mnogo, imao jako mnogo izložba, ne samo u Srbiji već i u inostranstvu, u Cirihu, Berlinu, dakle reč je o jednom autoru koji polako postaje mladi vodeći autor na srpskoj likovnoj sceni. Zbog toga nam je veliko zadovoljstvo, što smo predstavili njegovu novu izložbu i postavku “Autoprotesta”, ističe Dunđerin.

Izložba “Autoprotest” je izraz svojevrsnog bunta umetnika, zbog njegove lične lenjosti i nedostatka elana da se promeni.

“Prošla izložba “Protest disidenta” bio više unutrašnji lik koji je okupio sve ljude, doživljava sve druge emocije i to iz sebe izbacuje kroz papir a ujedno je i kao lični autoportret i onda dolazimo do momenta gde više nije autoportret već „Autoprotest“ , jer kod sebe nisam promenio ništa već pet godina. Na prethodnoj izložbi sam imao fobiju od zubara i plašile su me mnoge stvari. Ne radim ništa jer sam u zoni komfora, gde mogu da sedim i crtam po ceo dan i ne menjam ništa a sa druge strane sam svestan da ne menjam ništa i šta bih mogao da menjam, a to ne menjam i eto „Autoprotest“ je što sam sebe mrzim i svakog dana proživljavam sve isto. Više je neki momenat da se ja i dalje ponašam kao da su to neke nebitne stvari koje me okružuju i da imam samo jednu stvar a to je crtanje, i onda zanemarujem sve druge probleme. Nisam se prehladio pet godina, nisam imao problema sa zubima, nikakvih drugih problema, osim kada zakoračim, u kreativnom smislu, da šest dana crtam bez prestanka i onda dođe sedmi dan i ja zakočim i ne mogu dalje, i to je jedini problem koji ja doživljavam i sa kojim se srećem i danas“ kaže Vuk Đurić.

Na Đurićevim crtežima su primetni portreti i autoportreti, koje je stvarao sprejom ali i tušem zbog toga štom kako on kaže, ova tehnika sadrži likovnost i ima sve što je potrebno da postoji na jednom crtežu.

“Na ovoj izložbi je crtež u pitanju, a kao medijum za najbolje crteže jeste tuš. Tuš je bio i biće za crtače neka osnova, jer ti kada naučiš da radiš sa tušem, sve ostalo ti ide lako, jer u tušu postoji likovnost i ima sve što treba da postoji na jednom crtežu, jer pero ne dozvoljava da izvučeš potez od pola metra već potez od nekoliko centimetara. Radio sam i sa sprejom, jer su mi murali osnova pa su sprejevi najčešća stvar koju koristim posle tuša” rekao je on.

Izložbu “Autoprotest” moguće je posetiti do 10. maja.

Svoje radove mitrovačkoj publici će u ovom ciklusu predstaviti i Stefan Stevanović iz Kragujevca i Tijana Rodić iz Niša.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još