• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Autoprotest” Vuka Đurića u PKC “Akvarijus”

Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu 28. aprila 2021. godine u 19 časova. Izložbu će otvoriti Miljana Dunđerin. Radovi Vuka Đurića biće izloženi u galeriji do 10. maja.

Đurićeva izložba druga je u ciklusu „Drugi put u Akvarijusu“, u okviru kojega u galeriji PKC-a do kraja sezone izlažu nekadašnji studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici koji su svoje prve samostalne izložbe imali upravo u „Akvarijusu“. Pre Vuka Đurića svoje nove likovne radove mitrovačkoj publici predstavio je Aleksandar Glibetić („Presek stanja“), a do kraja sezone planirane su i izložbe Stefana Stevanovića (Kragujevac) i Tijane Rodić (Niš).

Vuk Đurić je rođen 1992. godine u Istoku. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn, a na istom fakultetu je završio i master studije. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je upravo u galeriji mitrovačkog PKC „Akvarijus“ („Portret disedenta“), koja mu je organizovana kao pobedniku Likovnih okršaja za 2016. godinu.

Usledile su, tokom 2018. godine izložbe u mitrovačkoj Galeriji Fakulteta umetnosti (,,Savremeni dadaizam kroz brojeve 5.14.4.15“), u Čačku i u Beogradu („Izlaz u slučaju opasnosti“) i u Cirihu („Betwen the lines“).

Likovni radovi Vuka Đurića uvršteni su u retrospektivnu izložbu „Prištinska škola. Savremeno srpsko slikarstvo na Kosovu i Metohiji 1997-2017“ koja je prezentovana u Domu kulture Gračanica i u Matici srpskoj u Novom Sadu. Dobitnik je nagrade „Dimitrije Popović“ koju Dom kulture Gračanica dodeljuje najboljem mladom stvaraocu sa Kosova i Metohije. Đurić je koordinator likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Izveo je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima šest samostalnih i devetnaest kolektivnih, kao i jednu retrospektivnu izložbu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još