SZO donirala rendgen aparat Domu zdravalja u Gračanici

Domu zdravlja u Gračanici danas je uručen pokretni rendgen aparat, koji je donirala Svetska zdravstvena organizacija kao deo tima Ujedinjenih Nacija, u saradnji sa Ambasadom Britanije.

Direktorica Doma zdravlja Gračanica, Mirjana Dimitrijević,  istakla je da će rengen aparat biti od velike pomoći i da će,  nakon što bude izgrađen prostor u kome će biti smešten ovaj aparat i adaptiran za rad, biti  rasterećen i bolnički centar u Lapljem Selu.

“Mi smo i do sada radili sa kovid pacijentima, nedostajao nam je aparat za snimanje pluća. Naišli smo na razumevanje opštine Gračanica koja će pomoći da se izgradi prostorija u kojoj će biti smešten rendgen aparat”, kazala je Mirjana Dimitrijević.

Projekat je realizovan na inicijativu foruma za razvoj i multietničku saradnju. Iz SZO kažu da će osoblje Doma zdravlja imati posebnu obuku za korišćenje ovog, po njihovim rečima, najsavremenijeg rendgen aparata.

“Vrednost aparata je 80 hiljada evra, to je mali deo projekta koji SZO finansira zajedno sa UN timom”, kazao je šef kancelarije SZO Sergej Korjak i poručio meštanima Gračanice da nastave da poštuju sve antikovid mere.

Primopredaji aparata prisustvovao je i zamenik Britanskog ambasadora Džejkob Veber, koji je istakao da je zadovoljan što vidi da je aparat stigao i da se nada da će ubrzo biti funkcionalan.

Direktor FDMC-a Dejan Radivojević kaže da je ovo  jedan od najsavremenijih rendgen aparata, potpuno digitalan.

“Drago mi je da je stigao ovde i da će biti od koristi pacijentima u Gračanici”, istakao je Radivojević.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još