Selaković: Skandalozna politička drskost Vjose Osmani

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je da su izjave i ponašanje Vjose Osmani da će preispitati Briselski sporazum, skandalozne i da predstavljaju političku drskost kojom pokazuje da Priština suštinski neće dijalog. 

Selaković je u saopštenju naglasio da su današnje poruke Vjose Osmani eufemizam za blokadu dijaloga, jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu, kako je rekao “švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primenjeno a šta ne”.

Naveo je da se obistinjuju predizborne poruke Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta. To je, kazao je, danas definitivno i potvrđeno, što zapravo znači da Kurtija uopšte ne zanima dijalog ili kompromis.

Upozorio je da Priština godinama, preciznije čitavih osam godina, odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

To je, istakao je, i danas Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u delovanju prištinskih političkih struktura.

“Očekujem da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu zauzdaju i disciplinuju svoje pulene”, poručio je šef diplomatije.

Izvor RTS/RKM

Comments

Pročitaj još