Obijena škola”Branko Radičević” u Obiliću, incident uznemirio učenike i osoblje škole

U toku jučerašnjeg dana obijena su ulazna vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u opštini Obilić. Razbijeno staklo je primetio domar škole i obavestio o tome nadležne, a za sada nije poznato da li je nešto ukradeno. Incident je uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane opštine. Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom Martovskog pogroma 2004. u potpunosti je demolirana, saopštila je Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije.

“Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini ove škole nalazi policijska stanica.

Lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine je predugačka, nakon crkvi, zdravstvenih ustanova, sada se na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova.

Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro osuđuje ovakve kontinuirane napade, zahteva hitnu reakciju nadležnih organa i traži kaznu za počinitelja ovog incidenta.

Takođe upućujemo apel međunarodnim snagama u južnoj pokrajini da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem narodu”, stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments