Preminulo još 38 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 2.965 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo 38 pacijenata. Potvrđeno je 2.965 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 12.767 testirana uzorka. Na bolničkom lečenju nalaze se 7.809 pacijenta, od kojih je na respiratoru 254.

Nastavlja se imunizacija širom Srbije, a danas je je stiglo 106.470 doza “Fajzerove” vakcine protiv koronavirusa. Vakcine su dopremljene u Institut “Torlak”.

I pored blagog pada broja obolelih, lekari upozoravaju da je potreban oprez jer su bolnice pune.

“Istina je da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali Infektivna klinika u Beogradu je i dalje puna i pacijenti u toj ustanovi se bore za život, rekla je za RTS zamenica direktora te bolnice Ivana Milošević.

Govoreći o popuštanju mera, rekla je da lekari u klinici strahuju.

“Jedna stvar je da se mere popuste, a ovo što mi gledamo druga. Ne osećam se prijatno kad znam da će se mere popustiti, jer ide lepo vreme, a ljudi su željni provoda. Svako nepoštovanje mera mi najviše osetimo”, ukazala je Ivana Milošević.

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović, rekao je za RTS da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

“Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još uvek na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki”, poručuje Cvetanović.

Ističe da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište.

“To može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke – kako su sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru, poručio je Cvetanović.

Izvor: RTS

Comments