• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista osuđuje pritisak Saveta za ljudska prava na igumana Savu Janjića

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuje pritisak Saveta za ljudska prava na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i Srpsku pravoslavnu crkvu uopšte zbog izrečene istine o ugroženosti srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je konstatovana od strane nezavisnih međunarodnih institucija.

Srpska lista poziva vladu u Prištini i ostale institucije da se ograde od ovakvih stavova a odgovorne, koji kako se navodi, sprovode kampanju kriminalizacije oca Save Janjića pozovu na odgovornost.

Srpska lista podseća da je manastir Visoki Dečani više puta bio meta, čak i oružanih napada, i da je godinama unazad na listi ugroženih objekata od značaja za hrišćansku i svetsku kulturu uopšte.

Bratstvo manastira Visoki Dečani na čelu sa ocem Savom Janjićem živi okruženo Albancima, i svako etiketiranje kojem je on izložen je najdirektnija pretnja njegovoj i bezbednosti samog manastira, i to je apsolutno opasno i nedopustivo, dodaje se.

“Namera da se Srbima uvede verbalni delikt kako bi se zaustavila istina, i svetu se ne predoči u kakvim uslovima živi srpski narod i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, je neprihvatljiva i mi na to nikada nećemo pristati” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još